11
61
Sladké rožky – lúpačky s makom

Sladké rožky – lúpačky s makom

3 h 0 m
12 porcií

Cesto

  • 200 ml mlieka Pilos (3,5 %)
  • 450 g hladkej múky Castello
  • 80 g trstinového cukru Belbake
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 žĺtok
  • 100 g roztopeného masla Pilos
  • 30 g medu
  • štipka soli Castello


Na potretie

  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • štipka soli Castello


Na posypanie

  • 40 g mletého maku Belbake

Potrebujeme

robot s nadstavcom hák, valček, veľký plech, papier na pečenie, pierko na potieranie


POSTUP

V teplom mlieku rozmiešame lyžicu múky, lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Necháme na teplom mieste približne 5 – 10 minút podkysnúť. Potom v robote zmiešame všetky zvyšné suroviny spolu s vykysnutým kváskom a vymiesime hladké cesto.

Tip: Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky a na povrchu má drobné vzduchové bubliny. 

Následne cesto pomúčenými rukami pár ťahmi premiesime, vytvarujeme bochník, ktorý uložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí objem.

Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 12 rovnakých častí. Z každej z nich vytvarujeme bochník, ktorý poprášime múkou. Potom bochníky pomúčenou stranou položíme na pracovnú dosku, dlaňou pritlačíme, aby sme vytvorili z cesta placku, ktorú rozvaľkáme do tvaru špica.

Tip: Protiľahlú stranu k špicu nevaľkáme, necháme ju hrubšiu. 

Každý trojuholník pevne zvinieme od najširšej časti smerom k špičke. Zrolované lúpačky ešte rukami pogúľame, aby sme dosiahli asi 15 cm dlhé rožky. Konce zahneme, aby sme vytvorili špecifický mesiacovitý tvar lúpačiek. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch. Prikryjeme utierkou a necháme hodinu na teplom mieste podkysnúť.

Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom so žĺtkom a štipkou soli, posypeme makom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    10. december 2023, 07:44

    Vynikajúce

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    17. február 2023, 18:06

    Upečené👍🏻 Pripomína vianočku:-)

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      20. február 2023, 11:37

      Dobrý deň, tešíme sa, že ste vyskúšali Veronikin praktický recept. 😍 Veru, môže sa podobať chuťovo na vianočku. 😇

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. marec 2022, 18:14

    mozem cesto nechat podkysnut v teplej rure? nastavenej na horuci vzduch, 30 stupnov (nie pecenie)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. marec 2022, 12:50

    Perfektne, dneska urobene. Lepsi recet niet.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. marec 2021, 13:59

    Aj ja som dnes skusala a su fantasticke :)

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať