Sladké rožky – lúpačky s makom
Cesto
- 200 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 450 g hladkej múky Belbake
- 80 g trstinového cukru Belbake
- ½ kocky čerstvého droždia
- 1 žĺtok
- 100 g roztopeného masla Pilos
- 30 g medu
- štipka soli Belbake
Na potretie
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Na posypanie
- 40 g mletého maku Belbake
Potrebujeme
robot s nadstavcom hák, valček, veľký plech, papier na pečenie, pierko na potieranie
POSTUP
V teplom mlieku rozmiešame lyžicu múky, lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Necháme na teplom mieste približne 5 – 10 minút podkysnúť. Potom v robote zmiešame všetky zvyšné suroviny spolu s vykysnutým kváskom a vymiesime hladké cesto.
Tip: Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky a na povrchu má drobné vzduchové bubliny.
Následne cesto pomúčenými rukami pár ťahmi premiesime, vytvarujeme bochník, ktorý uložíme do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 12 rovnakých častí. Z každej z nich vytvarujeme bochník, ktorý poprášime múkou. Potom bochníky pomúčenou stranou položíme na pracovnú dosku, dlaňou pritlačíme, aby sme vytvorili z cesta placku, ktorú rozvaľkáme do tvaru špica.
Tip: Protiľahlú stranu k špicu nevaľkáme, necháme ju hrubšiu.
Každý trojuholník pevne zvinieme od najširšej časti smerom k špičke. Zrolované lúpačky ešte rukami pogúľame, aby sme dosiahli asi 15 cm dlhé rožky. Konce zahneme, aby sme vytvorili špecifický mesiacovitý tvar lúpačiek. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch. Prikryjeme utierkou a necháme hodinu na teplom mieste podkysnúť.
Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom so žĺtkom a štipkou soli, posypeme makom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút.