Domáca raňajková granola
Suroviny
- 250 g ovsených vločiek Crownfield
- 1 lyžica mletej škorice Kania
- 60 g vlašských orechov Alesto
- 60 g kalifornských mandlí Belbake
- 60 g lieskových orechov Belbake
- 4 lyžice agávového sirupu Maribel
- 4 lyžice javorového sirupu Maribel
- 4 lyžice olivového oleja Primadonna
- štipka soli Kania
- 60 g sušených hrozienok Belbake
Potrebujeme
metličku, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
V hlbšej mise zmiešame ovsené vločky, škoricu a na väčšie kusy posekané orechy.
Tip: Môžeme použiť aj arašidy, píniové alebo pekanové orechy.
V menšej miske vymiešame agávový a javorový sirup spolu s olivovým olejom dohusta. Prisypeme štipku soli a ešte raz premiešame. Zálievku pridáme k sypkým surovinám a stierkou alebo rukami dôkladne všetko spojíme. Zmes rovnomerne roztlačíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C. Po 20 minútach granolu premiešame, opäť rozmiestime po celej ploche a dopekáme 5 – 10 minút.
Po dopečení vypneme rúru, otvoríme dvierka a priamo na plechu necháme dôkladne vychladnúť. Potom primiešame sušené hrozienka.
Tip: Môžeme použiť aj iné sušené ovocie či kúsky čokolády.
Tip: Domáca granola získa chrumkavosť až po úplnom vysušení. Skladujeme v uzatvárateľnej vzduchotesnej nádobe.
Servírovanie
Domácu raňajkovú granolu môžeme zaliať mliekom, pridať do jogurtu, polenty, raňajkovej kaše aj ovocného šalátu. Ozdobíme ňou puding, tortu, cheesecake či ďalšie dezerty.