Špaldový rebarborovo-jahodový koláč
Cesto
- 300 g špaldovej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 žĺtky
- 150 g zmäknutého masla Pilos
- 1 vajíčko na potretie
Plnka
- 200 g rebarbory
- 200 g jahôd
- 5 lyžíc trstinového cukru Belbake
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- valček
- okrúhlu formu na pečenie s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom (priemer 28 cm)
- pierko na potieranie
Postup
Cesto
Vo väčšej miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, žĺtky, maslo a rukou vypracujeme tuhšie cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke.
Plnka
Rebarboru ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Preložíme do misy, pridáme cukor a premiešame. Jahody nakrájame na kúsky a primiešame k rebarbore.
Koláč
Asi 1/3 cesta si odložíme, aby sme mohli na záver vytvoriť na koláči mriežku. Ostatné cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm. Cestom vystelieme celé dno aj okraje tortovej formy. Na cesto rovnomerne navrstvíme rebarborovo-jahodovú plnku. Cesto, ktoré sme si predtým odložili, rozvaľkáme a nakrájame na pásiky, z ktorých urobíme na vrchu koláča mriežku. Mriežku a okraje koláča potrieme vajíčkom. Koláč pečieme približne 35 - 40 minút v rúre predhriatej na 180 °C.