Osie hniezda s pudingom a lesným ovocím
Kysnuté cesto
- 150 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1/2 kocky droždia
- 250 g polohrubej múky Castello
- 40 g kryštálového cukru Castello
- kôra z 1/2 citróna
- 1 žĺtok
- 40 g masla Pilos
- 1/2 lyžičky soli Castello
Puding
- 450 ml plnotučného mlieka Pilos
- 100 g kryštálového cukru Castello
- 2 vajíčka
- 2 žĺtky
- 25 g vanilkového pudingu v prášku
- 25 g hladkej múky Castello
- 50 g masla Pilos
Malinová poleva
- 110 g práškového cukru Castello
- šťava z 1/4 citróna
- 25 g čerstvých malín
- 50 g nátierky z čerstvého syra Goldessa classic
Ešte budeme potrebovať
- 300 g lesného ovocia (maliny, černice, čučoriedky)
- maslo Pilos (na vymastenie plechu)
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom hák
- strúhadlo
- metličku
- potravinovú fóliu
- valček
- zapekaciu misu
Kysnuté cesto
Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie, lyžicu múky a lyžicu cukru a necháme na teplom mieste približne 10 minút podkysnúť. V robote vymiesime múku spolu s cukrom, citrónovou kôrou, žĺtkom a pripraveným kváskom. Po približne 5 minútach pridáme maslo a soľ vymiesime cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 1 hodinu vykysnúť.
Puding
Mlieko s 50 g cukru necháme v kastróle zovrieť. Medzitým všetky ostatné ingrediencie okrem masla rozmiešame metličkou dohladka. Do vaječnej zmesi prilejeme malé množstvo horúceho mlieka, aby sa vyrovnali teploty. Potom prelejeme zmes do mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Stiahneme z ohňa a vmiešame maslo. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme pudingom (okraje necháme voľné, aby puding pri rolovaní nevytekal). Na puding poukladáme ovocie. Cesto pevne zrolujeme a nakrájame na plátky. Osie hniezda uložíme tesne vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 ‒ 30 minút. Upečené osie hniezda ešte teplé polejeme malinovou polevou, ktorú sme pripravili zmiešaním všetkých ingrediencií.
Tip: Osie hniezda môžeme pripraviť z čerstvého alebo mrazeného lesného ovocia.