Španielske kura s ryžou (Arroz con Pollo)
Suroviny
- 3 kuracie vrchné stehná
- 1/3 lyžičky čierneho mletého korenie Kania
- 1 lyžička červenej mletej papriky Kania
- soľ Kania
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- ½ cibule
- 1 stonka stonkového zeleru
- 1/3 červenej papriky
- čerstvý tymian
- šafran
- 8 cherry paradajok
- 250 dlhozrnnej ryže Golden Sun
- 50 ml bieleho suchého vína
- voda
- ½ citróna
Potrebujeme
- lis na cesnak, panvicu vhodnú do rúry
POSTUP
Kuracie stehná aj s kožou v miske ochutíme čiernym korením, červenou paprikou, soľou, pretlačeným jedným strúčikom cesnaku, zalejeme trochou oleja a premiešame.
Mäso zatiahneme z každej strany na panvici s olejom. Odložíme na tanier a na panvici orestujeme nakrájanú cibuľu, zeler a papriku. Ochutíme tymianom a šafranom. Následne k zelenine pridáme prepolené paradajky a ryžu. Zalejeme vínom a primeraným množstvom vody (podľa druhu ryže). Ochutíme pretlačeným strúčikom cesnaku a chvíľu podusíme.
Keď ryža mierne zhustne, navrch poukladáme kuracie stehná a na každé stehno položíme plátok citróna. Prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 40 minút. Potom odokryjeme a ešte cca 10 minút dopekáme na funkcií gril.