Zapečené kačacie ragú so zemiakovou kašou
- 1 kačica
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- celá rasca Kania
- 100 g mrkvy
- 100 g petržlenu
- 100 g stopkového zeleru
- 1 červená cibuľa
- 2 hrušky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Mikado
- 200 ml suchého červeného vína
- 300 ml kačacieho vývaru
- 200 g bielej fazule Cornfarm (uvarenej podľa návodu na obale)
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 500 g zemiakov
- 100 ml smotany na šľahania Pilos (33%)
- 3 žĺtky
- 1 pomaranč
- 2 citróny
Postup
Potrebujeme
- zapekaciu misu alebo pekáč s pokrievkou
- alobal
- hlbšiu panvicu
- sitko
- plech
- strúhadlo
Pečené kačica
Umytú a osušenú kačicu dôkladne ochutíme soľou, korením a celou rascou. Podlejeme trochou vody, prikryjeme alobalom alebo pokrievkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 1,5 hodiny. Potom odstránime alobal a dopekáme pri rovnakej teplote ešte 20 – 30 minút dochrumkava. Upečenú kačicu necháme trochu vychladnúť a mäso oberieme od kostí. Prsia vyrežeme a s trochou kačacieho výpeku odložíme na neskôr.
Kačacie ragú s fazuľou
V hlbšej panvici rozohrejeme trochu kačacieho výpeku. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, stopkový zeler, červenú cibuľu a hrušky. Potom pridáme paradajkový pretlak a krátko spolu orestujeme. Podlejeme červeným vínom a počkáme, kým sa zredukuje na sirup. Podlejeme kačacím vývarom a pridáme uvarenú a scedenú bielu fazuľu. Chvíľu spolu dusíme. Potom pridáme kúsky kačacieho mäsa obraného od kostí a nasekanú petržlenovú vňať.
Zapečené kačacie ragú
Medzitým uvaríme očistené zemiaky domäkka a prepasírujeme. K ešte teplým zemiakom prilejeme smotanu, žĺtky a osolíme. Zmes dôkladne premiešame.
Kačacie ragú rozložíme rovnomerne na dno zapekacej misy, posypeme nastrúhanou pomarančovou a citrónovou kôrou a celú plochu ragú pokryjeme zemiakovou kašou. Pečieme vo vyhriatej rúre pod grilom pri teplote 220 °C dozlatista (asi 20 – 25 minút). Na posledných 5 minút vložíme do rúry aj kačacie prsia s trochou výpeku. Pred servírovaním kačacie prsia nakrájame na plátky a poukladáme na zapečené kačacie ragú.