Vajíčková a rybacia nátierka
Suroviny
Vajíčková nátierka
- 4 vajcia
- 50 g masla Pilos
- 1 lyžica dijonskej alebo plnotučnej horčice Kania
- 25 g majonézy Kania
- 25 g lahôdkovej cibuľky
- ½ lyžičky soli Kania
- ¼ lyžičky čierneho korenia Mikado
Rybacia nátierka
- 2 konzervy sardiniek v oleji
- 50 g masla Pilos
- 1 lyžica plnotučnej horčice Kania
- 1 lyžica kyslej smotany Pilos
- ½ lyžičky soli Kania
- ½ červenej cibule
- 1 lyžička citrónovej šťavy Solevita
Servírovanie
- chlieb alebo iné pečivo
- čerstvá pažítka
- lahôdková cibuľky
POSTUP
Vajíčková nátierka
Vajcia varíme vo vriacej vode 10 minút natvrdo. Uvarené ich schladíme pod studenou tečúcou vodou a ošúpeme. Každé vajíčko rozkrojíme na polovicu a všetky žĺtky vhodíme do jednej misky. Pridáme maslo, horčicu, majonézu a všetko spolu poriadne vidličkou miešame, kým sa vytvorí krémová konzistencia.
Bielky nakrájame na malé kúsky, pridáme k žĺtkovej zmesi spolu s nasekanou lahôdkovou cibuľkou, soľou, a čiernym korením. Ešte raz dobre premiešame.
Rybacia nátierka
Sardinky, maslo, horčicu, smotanu, soľ, nakrájanú cibuľu a citrónovú šťavu spolu zmiešame.
Servírovanie
Obe nátierky natrieme na krajce pečiva. Dozdobíme nasekanou pažítkou, lahôdkovou cibuľkou, plátkami paradajok či listovým šalátom.