Valentínsky jahodový koláč
Korpus
- 1 chladené krehké cesto na pečenie Chef Select
Francúzsky krém
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 4 žĺtky
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- 2 lyžičky zemiakového škrobu Belbake
- 150 g masla Pilos
Jahodový krém
- 150 g jahôd
- 100 g bielej čokolády Fin Carré
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Jahodové coulis
- 150 g jahôd
- 3 lyžice trstinového cukru Belbake
- 1 lyžička zemiakového škrobu Belbake
Na ozdobenie
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- cukrové ozdoby v tvare srdiečka
Postup
POTREBUJEME
- okrúhle formičky na pečenie (priemer 8 cm)
- metličku na šľahanie
- potravinovú fóliu
- sitko
- šľahací mixér
- silikónovú formu na polgule (priemer 4 cm)
- cukrárske vrecko so špičkou
Korpus
Krehkým cestom vystelieme dno aj boky formičiek. Cesto popicháme vidličkou a pečieme v predhriatej rúre približne 15 minút pri teplote 180 °C. Upečené košíčky vyberieme z formičiek a necháme vychladnúť.
Francúzsky krém
V hrnci necháme zovrieť smotanu. Medzitým v miske ručne vymiešame žĺtky s práškovým cukrom a škrobom, kým zmes zbledne. Smotanu prelejeme za stáleho miešania do žĺtkovej zmesi. Potom zmes vlejeme naspäť do hrnca a za stáleho miešania uvaríme puding. Hneď, ako začne puding hustnúť, prelejeme ho do studenej misky. Za stáleho miešania necháme krém mierne vychladnúť. Keď je vlažný, vmiešame doň zmäknuté maslo, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu. Potom krémom naplníme upečené košíčky a dáme do chladničky.
Jahodový krém
Jahody rozvaríme s trochou vody, prepasírujeme cez sitko a horúcu šťavu nalejeme na bielu čokoládu nasekanú na malé kúsky. Chvíľu počkáme, kým sa čokoláda rozpustí, potom dôkladne premiešame a zmes necháme vychladnúť. Vychladnutý jahodový krém opatrne vmiešame do vyšľahanej šľahačky a naplníme do silikónovej formy. Dáme stuhnúť do chladničky min. na 2 hodiny.
Jahodové coulis
Do kastróla dáme rozvariť jahody s trstinovým cukrom. Varíme, až kým majú sirupovú konzistenciu. Potom ich cez sitko prepasírujeme do misky. Vznikne tak jahodová omáčka. Omáčku prelejeme späť do kastróla, pridáme škrob rozmiešaný v troche vody a povaríme do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Vychladnutým jahodovým coulis prelejeme stuhnuté pologule z jahodového krému.
Koláč
Pologuľu z jahodového krému obliatu jahodovým coulis položíme do stredu košíčka naplneného francúzskym krémom. Dozdobíme vyšľahanou šľahačkou a cukrovými ozdobami.