Varené morčacie stehno s restovanou zeleninou
- 1 dolné morčacie stehno
- 2 póry
- 1 malý zeler
- 2 veľké mrkvy
- 2 vetvičky rozmarínu
- 1 malá hrsť tymianu
- 1 malá hrsť petržlenovej vňate
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 300 ml suchého bieleho vína
- 11 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľa
- 125 g šampiňónov
- 2 lyžice masla
- olivový olej Italiamo
- 1 veľká hrsť špenátu
Varené morčacie stehno
Do veľkého hrnca so studenou vodou dáme jeden umytý a na štvrtiny rozkrojený pór (bielu aj zelenú časť), nakrájaný zeler, 2 mrkvy a celé morčacie stehno. Rozmarín, tymian a petržlenovú vňať zviažeme niťou a pridáme do hrnca. Ochutíme väčším množstvom morskej soli, mletého čierneho korenia, prilejeme biele víno, pridáme 4 ošúpané strúčiky cesnaku a očistenú cibuľu rozkrojenú na polovicu. Mäso varíme približne 2 hodiny, kým nezmäkne. Uvarené mäso oberieme od kosti.
Restovaná zelenina
Nadrobno nasekáme 7 strúčikov cesnaku. Bielu časť druhého póru rozkrojíme pozdĺžne na polovicu, opláchneme pod tečúcou vodou a nakrájame na tenké pásiky. Šampiňóny nakrájame na štvrtinky alebo menšie kúsky. Uvarenú mrkvu nakrájame na pásiky.
Na panvici rozohrejeme 2 lyžice masla a trochu olivového oleja a orestujeme na ňom pór, šampiňóny a cesnak. Ochutíme mletým čiernym korením. Pridáme nakrájanú mrkvu a spolu restujeme asi 2 – 3 minúty dozlatista. Potom zeleninu osolíme a pridáme veľkú hrsť umytého a osušeného špenátu. Premiešame a odstavíme, aby špenát príliš nezmäkol.
SERVÍROVANIE
Zeleninu rozprestrieme na tanier a na ňu poukladáme kúsky morčacieho mäsa a celé pokvapkáme olivovým olejom.