Škótske vajce s kapustovým šalátom
Kapustový šalát
- 400 g bielej kapusty
- 200 g červenej repy
- 3 lyžice octu
- 2 lyžice repkového oleja Vita D´or
- 1 lyžička celej rasce Kania
- 2 lyžičky chrenu Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Škótske vajce
- ½ hrnčeka mlieka Pilos (3,5 %)
- 1 žemľa alebo rožok
- 400 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice kremžskej horčice Kania
- 6 vajec
- hladká múka Belbake (na obaľovanie)
- strúhanka Belbake (na obaľovanie)
- prepustené maslo (na smaženie)
- čerstvá petržlenová vňať
Zemiaková kaša
- 350 g uvarených zemiakov
- 50 ml čerstvej smotany (33 % tuku) Pilos
- 50 ml mlieka Pilos (3,5%)
- 1 lyžica masla Pilos
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
Kapustový šalát
Kapustu a repu nastrúhame, zmiešame spolu s octom, repkovým olejom, rascou, chrenom, soľou a korením. Necháme odstáť.
Škótske vajce
Hrnček naplníme mliekom do ½ a žemľu do neho namočíme. Mleté mäso osolíme, okoreníme a zmiešame s najemno nakrájanou cibuľou, nastrúhaným cesnakom, horčicou a vyžmýkanou žemľou. Všetko dôkladne zamiešame a vypracujeme kompaktnú hmotu. 4 vajcia, ktoré sme varili asi 6 minút, ošúpeme, osušíme a následne zabalíme do pripravenej zmesi. Takto pripravené vajcia obalíme v trojobale (najprv v múke, potom v rozšľahaných vajciach a nakoniec v strúhanke). Smažíme v panvici s prepusteným maslom do zlatista.
Tip: Ako pripraviť prepustené maslo nájdete tu.
Zemiaková kaša
V hrnci pripravíme zemiakovú kašu zo smotany, 50 ml mlieka, prepasírovaných varených zemiakov a lyžice masla.
Servírovanie
Podávame rozkrojené na polovice, ozdobené lístkami petržlenu, krátko osmažené v rastlinnom oleji, s kapustovým šalátom a zemiakovou kašou.