Vianočné oblátky a trubičky na sladký aj slaný spôsob
Suroviny
Sladké oblátky
- 15 g roztopeného masla Pilos
- 1 vajce
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 150 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- ½ lyžičky mletej škorice Kania
- 300 g hladkej múky Belbake
- 50 g mletých mandlí Belbake
- 450 ml vody
Slané oblátky
- 15 g roztopeného masla Pilos
- 1 vajce
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 150 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 300 g hladkej múky Belbake
- 450 ml vody
- 50 g na jemno strúhaného parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- ½ lyžičky soli Kania
- 1 lyžica celej rasce Kania
Servírovanie
- 50 g medu
Potrebujeme
- smoothie mixér, metličku, lopatku, včelí vosk, stroj na pečenie oblátok
POSTUP
V smoothie mixéri zmiešame najprv všetky suroviny na sladké oblátky. Potom zmiešame suroviny na slané oblátky.
Tip: Ak chceme dosiahnuť tradičnú chuť, tak namiesto mletej škorice pridáme do cesta jeden vanilkový cukor.
Obidve pripravené cestá necháme ideálne 24 hodín odstáť v chladničke.
Na druhý deň stroj na pečenie oblátok rozohrejeme na 180 °C. Povrch potrieme včelím voskom, aby sa oblátky nelepili.
Cesto nalejeme do stredu (približne jednu zmrzlinovú naberačku alebo podľa veľkosti), zavrieme a pečieme približne 30 sekúnd.
Tip: Oblátka je hotová, keď prestane syčať, je mierne zlatistá a ide ľahko odlepiť.
Takýmto spôsobom spracujeme polovicu sladkého a polovicu slaného cesta.
Tip: Ak pečieme veľké množstvo oblátok (napr. 200) a časom sa začnú prilepovať, tak formu očistíme a opäť potrieme voskom.
Z druhej polovice cesta pripravíme trubičky. Tie pečieme kratšie. Stroj otvoríme a oblátku ešte teplú rýchlo rolujeme na rúčku varešky.
Tip: Ak cesto nebude dostatočne opečené, trubička nebude držať tvar. Ak cesto prepečieme, nebude ohybné a bude sa lámať.
Servírovanie
Sladké oblátky servírujeme tradične poliate medom.