Čokoládová pena s lieskovými orechami
Suroviny
- 100 g lieskových orechov Belbake
- 150 g horkej čokolády Fin Carré
- 70 ml mlieka Pilos
- 300 ml smotany na šlahanie Pilos (33 %)
- 6 lyžíc javorového sirupu Maribel
- 2 lyžice medu
- kakao Belbake (na posypanie)
Čas chladnutia: 1 hodina
Potrebujeme
sekací a šľahací mixér, metličku, poháre alebo misky na servírovanie, misku na vodný kúpeľ
POSTUP
Lieskovce opečieme na sucho v panvici pri miernej intenzite približne 9 – 10 minút a potom necháme vychladnúť. Odoberieme dve lyžice orechov, ktoré posekáme na záverečnú posýpku.
Ostatné lieskovce rozmixujeme. Priebežne mixér zastavujeme a obsah ručne premiešame. Pridáme dve lyžice javorového sirupu, med a opäť rozmixujeme. Nakoniec zapracujeme aj mlieko.
Servírovacie poháre alebo misky vložíme vychladiť do chladničky, rovnako aj smotanu na šľahanie.
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Studené poháre ozdobne vylejeme po stenách približne lyžičkou tekutej čokolády a vložíme naspäť do chladničky.
Orieškovú pastu zmiešame s rozpustenou čokoládou. Dôkladne vychladenú smotanu vyšľaháme. Dvomi lyžicami šľahačky najskôr zriedime čokoládovo-orieškovú zmes. Potom už len na etapy ručne a pomaly vmiešame čokoládovo-orieškovú zmes do hotovej šľahačky. Penou naplníme vychladené poháre. Povrch zarovnáme lyžicou, polejeme zvyškom javorového sirupu, posypeme kakaom a ozdobíme nasekanými lieskovcami. Odložíme aspoň na hodinu do chladničky.