Zmrzlinová torta
Korpus
- 3 vajíčka
- štipka soli Belbake
- 90 g práškového cukru Belbake
- 30 g kakaa Belbake
Plnka
- 1,5 l smotanovej vanilkovej zmrzliny Gelatelli
Na ozdobenie
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 2 lyžice práškového cukru Belbake
- čokoláda na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
Potrebujeme
- šľahací mixér
- sitko
- metličku
- tortovú formu s priemerom 24 cm
- plech
- papier na pečenie
- ceruzku
- škrabku na zeleninu/koliesko na vykrajovanie
Bielky vyšľaháme mixérom so štipkou soli na tuhý sneh. Potom k nim postupne po lyžiciach zašľaháme práškový cukor. Vznikne pevná, lesklá hmota, do ktorej po jednom pri nižších otáčkach zašľaháme žĺtky. Na záver do zmesi po častiach zľahka metličkou vmiešame preosiate kakao.
Plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý obkreslíme dno tortovej formy. Na papier rovnomerne navrstvíme 1/3 pripraveného cesta (1 cm od okraja kruhu). Pečieme v predhriatej rúre pri 150 °C asi 1,5 hodiny. Takto upečieme 3 korpusy. Úplne vychladnuté upečené korpusy dáme na 30 minút stuhnúť do mrazničky.
Na tortový korpus nanesieme zmäknutú zmrzlinu a korpus spolu so zmrzlinou dáme na 15 minút stuhnúť do mrazničky. Potom zmrzlinu prikryjeme druhým korpusom, pridáme ďalšiu vrstvu zmrzliny a opäť dáme na 15 minút do mrazničky. Nakoniec položíme posledný plát, naň rovnomerne rozotrieme zmrzlinu a dáme do mrazničky stuhnúť minimálne na 5 hodín.
Servírovanie
Pred podávaním pokryjeme celú tortu vyšľahanou šľahačkou a na vrch nastrúhame čokoládu.