Scones – čajové pečivo s ríbezľami a šľahačkou
- 490 g polohrubej múky Belbake
- 75 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 30 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 190 g masla Pilos nakrájaného na malé kocky a zamrazeného
- 2 vajíčka
- 4 žĺtky
- 300 ml smotany na šľahanie (33 %)
- kôra z 2 citrónov
- 150 g čerstvých ríbezlí
- 50 g trstinového cukru Belbake
Servírovanie
- 40 g práškového cukru Belbake
- 100 g čerstvých ríbezlí
- 50 g trstinového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka a metlička
- strúhadlo na kôru
- valček
- pohár alebo okrúhlu formičku na vykrajovanie s priemerom 8 cm
- papier na pečenie
- veľký plech
- metličku na potieranie
Múku, kryštálový cukor, štipku soli, prášok do pečiva a maslo vymiešame na mrveničku, v ktorej budú kúsky masla veľké ako šošovica. Vajíčka spolu so žĺtkami zmiešame so 190 ml smotany na šľahanie a kôrou z 2 citrónov, prilejeme do cesta a zapracujeme. Potom pridáme ríbezle a už len krátko pomiešame.
Vymiesené cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske na hrúbku približne 3 cm. Z cesta vykrojíme kruhy s priemerom asi 8 cm, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potrieme zvyšnou smotanou na šľahanie a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 20 minút.
Servírovanie
Vychladnuté upečené scones pozdĺžne prerežeme. Naplníme ich smotanou vyšľahanou s práškovým cukrom a ozdobíme ríbezľami obalenými trstinovým cukrom.