0

Ako skladovať mäso?

Mäso je veľmi náchylné na kazenie, preto je nevyhnutné venovať jeho skladovaniu zvýšenú pozornosť.

Kedy je mäso čerstvé?

Čerstvé mäso je na povrchu čisté, pružné, má červenkastú farbu a viditeľnú štruktúru svalových vláken. Ak mäso jemne stlačíte, na povrchu sa vytvorí jamka, ktorá sa o chvíľu vyrovná. Staré mäso spoznáte podľa lepkavého povrchu, sivastej alebo zelenej farby a veľmi nepríjemného zápachu - konzumácii takéhoto mäsa sa určite vyhnite.

Ako skladovať mäso?

Mäso skladujeme v chladničke, v igelitovom vrecku alebo na tanieri prikrytom potravinovou fóliou alebo alobalom. Z igelitového vrecka vždy vytlačíme všetok vzduch, aby nevznikli vzduchové bubliny. Šťavnaté kúsky mäsa, skladujeme v uzavretej nádobe, aby šťava z neho nekvapkala na iné potraviny. Mäso ukladáme v chladničke na poličky s nižšou teplotou. Hovädzie mäso skladujeme v chladničke čo najkratšie, pretože sa veľmi rýchlo kazí.

Ďalším spôsobom uchovávania mäsa je jeho zamrazenie, vďaka ktorému predĺžime jeho trvanlivosť o niekoľko mesiacov. Nízke teploty spomaľujú rast a rozmnožovanie choroboplodných zárodkov a zároveň uchovávajú v mäse živiny. Zmrazené mäso najrýchlejšie rozmrazíme pod tečúcou vodou alebo namočením do studenej vody. Mäso, ktoré sme už raz rozmrazili, viac nezamrazujeme! Rozmrazené mäso ihneď po rozmrazení tepelne upravíme a skonzumujeme.

Skladovanie mäsa v minulosti

Jedným z najstarších prostriedkov konzervovania mäsa bolo jeho nakladanie do soli. Mäso a tuk sa solili po vrstvách a ukladali sa do drevených nádob. Najčastejšie sa takto konzervovali baranina a bravčovina, hovädzí tuk, baraní loj a bravčová slanina. Medzi obľúbené pochúťky patrili aj solené ryby.

K ďalším spôsobom patrilo údenie nad priamym ohňom, pri vyústení komína alebo v samostatných udiarňach. Údili sa všetky druhy mäsa a mäsových výrobkov, slanina, loj i ryby.

Naši predkovia využívali na konzervovania mäsa aj sušenie – predovšetkým bravčového, ovčieho a kozieho mäsa.

Neskôr sa stalo veľmi populárnym nakladanie mäsa do masti a jeho uskladnenie v kameninových a oveľa neskôr v smaltových nádobách. Mäso sa skladovalo v chladnejší miestnostiach - komorách, bez prístupu svetla. Na uskladnenie mäsa sa používali aj hlboké jamy, či hĺbené pivnice alebo rôzne drevené prístrešky, ktoré sa v zime obložili hrubou vrstvou snehu a udržali tak mäso čerstvé až do začiatku jari.

Grilovanie mäsa v prírode

Grilovanie patrí nepochybne k obľúbeným jarným činnostiam. Ak sa rozhodneme grilovať doma na záhrade, je to jednoduché – mäso vyberieme z chladničky krátko pred jeho grilovaním. Ak sa však vyberieme do prírody je dobré pamätať na niekoľko vecí.

Musíme zabezpečiť správnu teplotu mäsa pri jeho transporte. Veľkou pomocou môžu byť prenosné chladničky a termosky, ktoré ochránia mäso pred prehriatím, ale tiež pred hmyzom. Mäso je najlepšie namarinovať už doma, aby sme sa vyhli jeho príprave v nehygienických podmienkach pod holým nebom.

Ak nemáte po ruke prenosnú chladničku, zabaľte mäso do plastovej nádoby. Plastové fľaše naplňte studenou vodou a obložte s nimi nádobu s mäsom. Všetko obaľte potravinovou fóliou, vytvoríte tak provizórnu termosku. Nádoba s mäsom by mala ležať v tieni. Mäso vyberáme až tesne pred jeho tepelnou úpravou.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať