Ryžový nákyp s broskyňami
Suroviny
- 250 g guľatozrnnej ryže
- 700 ml plnotučného mlieka Pilos
- 120 g zmäknutého masla Pilos
- 50 g medu
- 5 vajíčok
- kôra z 1 citróna
- ½ lyžičky soli Belbake
- 400 g zaváraných broskýň Freshona
- 80 g kryštálového cukru Belbake
Ešte budeme potrebovať
- maslo Pilos na vymastenie formy
- hladkú múku Belbake na vysypanie formy
Potrebujeme
- robot s nadstavcom metlička a lopatka
- strúhadlo na kôru
- stierku, formu na pečenie s vyberateľným dnom (cca 22 x 22 cm)
- metličku na šľahanie
- misku na vodný kúpeľ
POSTUP
Umytú ryžu uvaríme v mlieku. Počas varenia miešame, aby sa nepripaľovala. Maslo s medom vyšľaháme do peny. Postupne po jednom zašľaháme žĺtky, citrónovú kôru a nakoniec aj vychladnutú ryžu.
Z 2 bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a opatrne zapracujeme do ryžovej zmesi. Polovicu zmesi navrstvíme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy. Na ňu uložíme scedené broskyne (šťavu si odložíme na neskôr) a prikryjeme druhou polovicou ryže. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Medzitým zvyšné bielky spolu s cukrom miešame metličkou nad vodným kúpeľom, kým sa cukor rozpustí. Potom vyšľaháme na vysokých otáčkach tuhý lesklý sneh. Na upečený nákyp ozdobne navrstvíme sneh, vložíme naspäť do rúry a pečieme ešte 10 minút pri 200 °C.
Servírovanie
Ryžový nákyp podávame preliaty šťavou z kompótu.