
Kokosová torta s mangom
Suroviny
Korpus
- 5 vajec
- štipka soli Kania
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 100 g hladkej múky Belbake
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 60 g strúhaného kokosu Belbake
Krém
- 425 ml kokosového mlieka Freshona
- 500 g mascarpone Milbona
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g práškového cukru Belbake
- 100 g strúhaného kokosu Belbake
Sirup
- 200 ml kondenzovaného mlieka Pilos
- 200 ml plnotučného mlieka Pilos
Ešte budeme potrebovať
- 2 mangá
- 30 g strúhaného kokosu Belbake
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom metlička, papier na pečenie, tortová forma s priemerom 20 cm, acetátová fólia, cukrárske vrecko bez špičky
POSTUP
Korpus
V robote s nadstavcom metlička vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena postupne prisypeme cukor a vyšľaháme pevný sneh. Časť snehu rozmiešame so žĺtkami a následne spojíme so snehom. Prisypeme preosiatu múku s kypriacim práškom do pečiva, strúhaný kokos a zľahka všetko zamiešame. Pripraveným cestom naplníme tortovú formu vystlanú papierom na pečenie a rozotrieme až ku okrajom.
Tip: „Aby sa korpus pri pečení nadvihol, prejdeme prstom medzi cestom a formou.“
Korpus pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C cca 30 – 40 minút a následne necháme vychladnúť vo forme. Po vychladnutí vyrežeme a vyberieme z formy. Rozrežeme stredom na dva rovnaké korpusy.
Krém
V kuchynskom robote s nadstavcom metlička vymiešame tuhú časť kokosového mlieka (kokosové mlieko v plechovke odložíme pred použitím na noc do chladničky), mascarpone, smotanu na šľahanie a práškový cukor. Následne prisypeme strúhaný kokos a došľaháme. Pripraveným krémom naplníme cukrárske vrecko bez špičky a odložíme na pár minút do chladničky.
Sirup
V nádobe spolu vymiešame sladené kondenzované mlieko a plnotučné mlieko.
Mangá ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Pokračujeme skladaním torty. Tortovú formu vystelieme acetátovou fóliou, vložíme prvý korpus, polejeme sirupom, nanesieme krém. Krém nanesieme vyššie po okrajoch, stred naplníme pripraveným mangom a pridáme ešte trochu krému, aby sa vrchný korpus prilepil. Postup opakujeme. Nanesieme druhý korpus, pritlačíme, polejeme sirupom, pridáme krém a stred naplníme zvyšným mangom. Takto pripravenú tortu odložíme do chladničky ideálne cez noc.
Tip: „Tortu môžete aj zamraziť a podávať ako zmrzlinový dezert.“
Pred podávaním odstránime tortovú formu, acetátovú fóliu a nakrájame zúbkovaným nožom namočeným v horúcej vode.
Servírovanie
Kokosovú tortu s mangom ozdobíme kokosom a podávame.