Kurací perkelt so smotanou a haluškami
- 1 kurča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 5 - 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica sladkej mletej papriky Mikado
- 1 lyžička karí korenia Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- nové korenie Mikado
- celé čierne korenie Mikado
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 hrsť nasekaných čerstvých byliniek (petržlenová vňať, pažítka, bazalka)
- 2 vajíčka
- 1 lyžica masla Pilos
Postup
POTREBUJEME
- hlbšiu panvicu s pokrievkou
- sitko na halušky
- sitko
Kurací perkelt
Z umytého a osušeného kurčaťa odstránime chrbtovú kosť. Rozdelíme ho na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a obalíme v hladkej múke (asi 2 lyžiciach). Kuracie kúsky opečieme na rozohriatej panvici
s olivovým olejom po všetkých stranách dozlatohneda.
Počas opekania pridáme nasekanú cibuľu a 4 – 5 strúčikov cesnaku nadrobno. Keď mäso, cibuľa a cesnak získajú zlatohnedú farbu, pridáme 2 lyžice hladkej múky, mletú papriku a karí korenie. Podlejeme horúcou vodou tak, aby bolo mäso skoro úplne zaliate. Ochutíme bobkovými listami, guľôčkami nového a čierneho korenia. Dusíme pod pokrievkou na miernom ohni domäkka.
Tip: Ak sa nám zdá šťava príliš riedka, môžeme perkelt zahustiť svetlou zápražkou, ktorú pripravíme z 2 lyžíc hladkej múky.
Na záver pridáme do perkeltu smotanu a varíme ďalej ešte 5 minút.
Bylinkové halušky
V miske zmiešame 500 g hladkej múky, nadrobno nasekané bylinky, vajíčka, 1 nastrúhaný strúčik cesnaku, soľ a korenie. Vodu prilievame postupne, kým nevznikne hladké cesto. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu, ktorú osolíme. Pomocou sitka a stierky na halušky do nej pretláčame cesto na halušky. Dôkladne
premiešame, aby sa nezlepili. Halušky varíme asi 2- 3 minúty.
Uvarené halušky scedíme a pridáme k nim maslo.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu halušiek, kúsok mäsa a prelejeme šťavou. Môžeme dozdobiť nasekanými bylinkami podľa chuti.