0

Príslušenstvo k vínu

V domácnosti každého milovníka vína by nemalo chýbať určité príslušenstvo. Najdôležitejším nástrojom je samozrejme vývrtka. V domácnostiach sa najčastejšie používa tzv. „motýlik”, ktorý je veľký a trochu nepraktický. Krídlová vývrtka sa v dolnej časti skladá z obruče, ktorá sa priloží k hrdlu fľaše, vretena a dvoch pák. Lepším riešením je tzv. „čašnícka” vývrtka, ktorá je praktickejšia, s jednou pákou, ktorá sa opiera o hrdlo fľaše, čo umožňuje otvoriť víno bez rizika zlomenia zátky. K otvoreniu fľaše, ktorá je archivovaná, tzn. uzatvorená starou alebo poškodenou zátkou, sa používa lamelový otvárač s vidličkou, ktorý sa vkladá medzi zátku a vnútornú stranu hrdla fľaše.

Niektoré vína musia dýchať alebo sa musia oddeliť od nánosu, ktorý sa vytvoril vo vnútri fľaše. Preto je dobré mať doma karafu, ktorá by mala byť vyrobená z priehľadného skla a dostatočne veľká, aby sa do nej vošiel celý obsah fľaše. Najlepšie sú karafy v tvare vázy alebo so širokým, plochým dnom, tzv. lodné dekantéry.

K vínovým doplnkom rovnako patrí vedierko na ľad, tzv. cooler, ktoré sa skvele hodí na chladenie vín, ktoré vyžadujú nízke teploty. Pre jednoduchšie nalievanie vína slúžia elastické alebo plastové vložky. Existujú taktiež špeciálne podložky pod fľašu a zátku, vďaka ktorým je možné víno bez obáv odložiť na obrus.

V reštauráciách sa môžeme stretnúť s dekantačným lievikom a orezávačkou na fóliu okolo hrdla fľaše. Medzi doplnkami nájdete tiež odsávaciu pumpičku, pomocou ktorej sa odstraňuje vzduch z nedopitej fľaše pred jej opätovným uzatvorením. Víno je vďaka tomu možné uchovávať dlhšie.

Zatiaľ nikto nekomentoval
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať