Krémová špargľová polievka
- 500 g bielej špargle
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 cibule
- 1 lyžica masla Pilos
- 2 žĺtky
- štipka kryštálového cukru Belbake
- čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
Potrebujeme
tyčový mixér, sitko
Postup
Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky si odložíme na neskôr). Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky. Do teplého vývaru pridáme zemiaky a kúsky špargle (okrem hlavičiek). Osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne.
Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme ju do hrnca k uvarenej špargli a zemiakom.
Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru. Polievku stiahneme z ohňa a primiešame vyšľahané žĺtky s vývarom. Polievku vrátime späť na oheň, ale dávame pozor, aby sa nezačala variť. Polievku necháme trochu vychladnúť. Dochutíme ju soľou, štipkou cukru a rozmixujeme na hladký krém.
Hlávky šparglí oblanšírujeme v osolenej vriacej vode alebo ich pripravíme na pare.
Servírovanie
Polievku servírujeme ozdobenú špargľovými hlavičkami a posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Video ako ošúpať špargľu nájdete na stránke kuchynalidla.sk v sekcií Triky.