Špagety Carbonara
- 500 g špagiet Combino
- 200 g údenej slaniny Pikok (plátky)
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml bieleho suchého vína
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 3 žĺtka
- 2 lyžice strúhaného syra grana padano
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- lístky čerstvej bazalky
Špagety uvaríme podľa návodu v osolenej vode a scedíme.
Slaninu nakrájame na kocky a na rozohriatej panvici a za stáleho miešania opečieme do zlatista. Potom ju preložíme z panvice do misky a na výpeku zo slaniny orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Krátko opražíme a zalejeme bielym vínom. Povaríme, kým sa alkohol z vína odparí. Potom pridáme polovicu smotany a krátko povaríme. Na panvicu pridáme späť opraženú slaninku.
V miske zmiešame žĺtky, druhú polovicu smotany a syr grana padano. Zmes pridáme na panvicu, stíšime plameň, osolíme a okoreníme. Pridáme horúce uvarené špagety, dôkladne premiešame a stiahneme zo sporáka.
Pred servírovaním ozdobíme nasekanou bazalkou.