Hovädzí stroganov
Suroviny
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 400 g hovädzích rezančekov zo stehna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
- 100 g hnedých šampiňónov
- 100 ml bieleho suchého vína
- asi 0,5 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
- 200 g jazmínovej ryže Golden Sun
- 200 g kyslej smotany Pilos
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lahôdkové cibuľky
Potrebujeme
- hrniec vhodný do rúry, metličku
POSTUP
Na rozohriatej panvici s olejom restujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Prihodíme nasekaný cesnak a soľ. Do základu pridáme mäso, osolíme, okoreníme a sprudka restujeme. Keď sa mäso zatiahne, ochutíme horčicou, premiešame a chvíľu restujeme. Prihodíme nakrájané šampiňóny, soľ a korenie. Podlejeme vínom a krátko povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom podlejeme vývarom alebo horúcou vodou, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme približne 30 minút do mäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievame vodu.
Medzitým do rozohriateho kastróla s olejom nasypeme ryžu, osolíme a krátko restujeme. Potom ju zalejeme vriacou vodou (1 cm nad ryžu), prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C približne na 10 ‒ 15 minút. Hotovú ju premiešame a vo vypnutej rúre necháme dôjsť.
Keď je mäso mäkké, najprv smotanu zmiešame s múkou, potom ju primiešame k mäsu a krátko na miernom ohni povaríme. Stiahneme z ohňa a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Servírovanie:
Hovädzie stroganov servírujeme s ryžou dozdobené nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.