Palacinkové kráľovstvo
Palacinky nemôžu chýbať v žiadnej rodinnej kuchárke či v ponuke reštaurácií, pretože patria medzi najobľúbenejšie recepty po celom svete. Máme ich radi len tak samotné, plnené lekvárom, tvarohom, čokoládou či ovocím. Najväčší palacinkoví nadšenci sa neboja experimentovať a plnia ich netradičnými plnkami od výmyslu sveta. Dokonca sú obľúbené natoľko, že ich čoraz častejšie pripravujeme aj naslano. Kde sa však palacinky vzali? Ich pôvod je dodnes nejasný. Za ich „vynájdenie“ nevďačíme žiadnemu jednotlivcovi, pretože história nám naznačuje, že sa objavovali v rôznych podobách postupne po celom svete. Chutili už domorodým Američanom a pre starých Rimanov boli dokonca posvätné. No o ich najväčšiu slávu sa postarali Francúzi, pretože pôvodný recept na palacinky pochádza z kráľovského dvora Ľudovíta XIV. a volá sa crêpes. Pravdepodobne práve tam sa pri jednej z návštev inšpiroval touto delikatesou aj dvorný kuchár jedného maďarského šľachtica menom Francisko Palaccini. Ten pôvodné crêpes pripravil o niečo hrubšie a nezložil ich do typického trojuholníka, ale naplnil ich lekvárom a zatočil. A tak aj v Uhorsku uzreli svetlo sveta prvé palacinky, ktoré boli pomenované po svojom „stvoriteľovi“. No dosť bolo sladkej histórie, čo keby ste vstúpili do skutočného palacinkového kráľovstva? Veronika vás po ňom rada prevedie a naučí vás, ako si pripraviť lahodnú kráľovnú palacinku zo špaldovej múky, ktorá v sprievode svojich dvorných dám – tvarohu a malinovej polevy coulis bude pre vás nezabudnuteľným sladkým zážitkom.