Ako vybrať odrody hrozna, z ktorých sa vyrába víno?
Vína najvyššej kvality sa vyrábajú z hrozna odrody Vitis vinifera. Tento druh sa pestuje cez osem tisíc rokov. Iste poznáte odrody ako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling - pestujú sa v mnohých vinárskych krajinách po celom svete. Odroda Syrah preslávila údolie rieky Rhony a tiež napríklad vinársku oblasť v Austrálii.
V oblasti Bordeaux sa vyskytujú odrody Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Existuje aj množstvo tzv. endemických (autochtónnych) odrôd, ktoré sa vyskytujú len na veľmi obmedzenom území. Severozápad Talianska sa chváli slávnou odrodou Nebbiolo, z ktorej sa vyrába jedno z najlepších talianskych vín, inak tiež známe ako plné a ušľachtilé Barolo. V južnom Taliansku je to odroda Aglianico. Každá odroda má inú vôňu, chuť aj farbu. Vďaka tomu je rozmanitosť vín taká veľká a je krásne objavovať nové odrody a nové štýly vín.