0

Ako vybrať odrody hrozna, z ktorých sa vyrába víno?

Vína najvyššej kvality sa vyrábajú z hrozna odrody Vitis vinifera. Tento druh sa pestuje cez osem tisíc rokov. Iste poznáte odrody ako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling - pestujú sa v mnohých vinárskych krajinách po celom svete. Odroda Syrah preslávila údolie rieky Rhony a tiež napríklad vinársku oblasť v Austrálii.

V oblasti Bordeaux sa vyskytujú odrody Cabernet Sauvignon alebo Merlot. Existuje aj množstvo tzv. endemických (autochtónnych) odrôd, ktoré sa vyskytujú len na veľmi obmedzenom území. Severozápad Talianska sa chváli slávnou odrodou Nebbiolo, z ktorej sa vyrába jedno z najlepších talianskych vín, inak tiež známe ako plné a ušľachtilé Barolo. V južnom Taliansku je to odroda Aglianico. Každá odroda má inú vôňu, chuť aj farbu. Vďaka tomu je rozmanitosť vín taká veľká a je krásne objavovať nové odrody a nové štýly vín.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať