Špagety s omáčkou Bolognese
- 500 g špagiet
- 150 g paradajok
- 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
- olivový olej Italiamo
- 50 g cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 400 g mletého mäsa
- 50 g paradajkového pretlaku Mikado
- 200 ml suchého červeného vína
- soľ Belbake
- 1 l hovädzieho alebo kuracieho vývaru
- syr Grana Padano Lovilio na posypanie
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá bazalka na ozdobu
Potrebujeme
- plátno
- niť
- sitko
Omáčka Bolognese
V hrnci rozohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu.
Medzitým najemno nakrájame cibuľu a pridáme restovať k zelenine. Ďalej pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme. Do plátna zabalíme divoké korenie (bobkový list, guľôčky celého čierneho korenia a nového korenia), trochu rozpučíme a zviažeme niťou. K orestovanej zelenine pridáme mleté mäso, dôkladne premiešame a ďalej restujeme. Pridáme paradajkový pretlak a na väčšie kocky nakrájané olúpané paradajky. Podlejeme červeným vínom a pridáme pripravený balíček s korením. Osolíme a varíme asi 5 – 8 minút, aby sa víno zredukovalo. Potom zmes podlejeme časťou vývaru. Za občasného miešania a podlievania vývarom varíme omáčku asi 2 hodiny. Na záver vyberieme balíček s korením.
Špagety
Špagety varíme 7 – 8 minút v osolenej vriacej vode a potom ich precedíme cez sitko. Na rozohriatu panvicu dáme časť omáčky a časť uvarených špagiet. Dobre premiešame.
Servírovanie
Špagety preložíme z panvice do hlbokého taniera, pokvapkáme ich olivovým olejom, posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano, trochu okoreníme a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky.