späť na Encyklopédiu ovocia a zeleniny

Baklažán

Baklažán je lesklá, tmavofialová zelenina, ktorá je rovnako známa aj pod názvom ľuľok alebo ľuľok baklažánový. Pochádza z Indie, avšak už okolo roku 600 p.n.l. bol všeobecne používaný aj v Číne. V Európe bola táto zelenina dlhú dobu považovaná za škodlivú a bola využívaná iba ako ozdobná rastlina, pretože sa tradovalo, že vyvoláva zápach z úst, šialenstvo, je jedovatá a dokonca spôsobuje rakovinu. Dnes je všeobecne známe, že baklažány nie sú škodlivé, ale dokonca blahodarne vplývajú na zdravie – znižujú teplotu, tlmia bolesť, zmierňujú bolesti pri popáleninách a podporujú obehový systém.

Ako ho vyberať?

Najchutnejšie sú mladé plody, s priemerom od 5-8 cm. Väčšie baklažány bývajú horké a vodnaté. Pri kúpe v obchodoch, je potrebné vyberať tvrdé kusy s hladkou kožou.

Ako ho konzumovať?

Baklažán je zelenina s nízkym obsahom kalórií, ale počas vyprážania môže absorbovať veľké množstvo oleja. Baklažány môžeme nielen vyprážať, ale aj dusiť, piecť a grilovať. Vzhľadom na obsah toxického solanínu, baklažán nie je vhodné konzumovať v surovom stave.

Aké má vlastnosti?

Menej známy názov baklažánu je „hruška lásky“ – za toto označenie vďačí svojim afrodiziakálnym účinkom, za ktoré je oceňovaný v mnohých krajinách. Medzi tromfy baklažánu patrí taktiež veľké množstvo vlákniny, draslíka, fosforu, železa, vápnika a vitamínu A, C a vitamínov skupiny B.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 21 kcal

• Bielkoviny – 1,1 g

• Uhľohydráty – 6,3 g

• Tuky – 0,1 g

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať