Baklažánové hrianky
Suroviny
- 2 stredne veľké baklažány
- olivový olej Primadonna
- 1 paradajka
- 1 červená paprika
- ½ citróna
- čerstvá petržlenová vňať
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 lyžička drvenej rasce Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- sendvič alebo bageta
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvá pažítka
Potrebujeme
zapekaciu misu
POSTUP
Baklažány pozdĺžne prekrojíme na polovice. Reznú stranu potrieme olejom a rezom nahor vložíme do zapekacej misy. Pridáme na polovice prekrojenú paradajku a papriku. Všetko spolu pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
Pomocou lyžice vyberieme z upečených baklažánov a paradajky dužinu. Upečenú papriku pokrájame na menšie kusy. Všetko spolu zmiešame v mise a pridáme citrónovú šťavu, bohatú dávku nasekanej petržlenovej vňate, lyžičku soli, drvenú rascu, štipku čierneho korenia a lyžicu oleja. Suroviny zmiešame a pretlačíme vidličkou, prípadne ešte pokrájame na menšie kúsky nožom.
Plátky bagety alebo sendviča opečieme v toastovači alebo na panvici. Jemne z jednej strany potrieme strúčikom cesnaku.
Servírovanie
Baklažánovú zmes navrstvíme na pečivo a dozdobíme pažítkou.
Tip: Vyskúšajte opečenú zmes pridať k čerstvo uvareným cestovinám a navrch nastrúhajte trochu syra. Takisto ju môžete podávať ako samostatný dip alebo prílohu, vhodná je aj do sendvičov a spestríte ňou aj grilovačku.