Citrónové cupcakes
Cesto
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vajíčko
- 100 ml oleja Promienna
- 150 ml mlieka Pilos
- 300 g hladkej múky Belbake
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- šťava a kôra z 1 citróna
Krém
- 2 celé vajíčka
- 2 lyžice práškového cukru
- šťava a kôra z 1 citróna
- 2 lyžice zmäknutého masla
Na ozdobenie
- 2 bielky
- 150 g práškového cukru Belbake
- drobné ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle)
Potrebujeme
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- strúhadlo
- plech na cupcakes
- papierové košíčky na cupcakes
Postup
Cesto
Vajíčko s cukrom vymiešame pomocou šľahacieho mixéra do peny. Za stáleho miešania pri nízkych otáčkach pomaly prilievame olej a potom aj mlieko. Múku zmiešame s práškom do pečiva. Sypkú zmes metličkou postupne primiešame k žĺtkovej zmesi. Na záver vmiešame aj šťavu z citróna a nastrúhanú citrónovú kôru. Plech na cupcakes vystelieme papierovými košíčkami. Pomocou lyžice košíčky naplníme cestom do 2/3. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút.
Krém
Vajíčka s cukrom zmiešame v miske dohladka. Primiešame nastrúhanú citrónovou kôrou a scedenú šťavu z citróna. Zmes povaríme vo vodnom kúpeli za stáleho miešania do zhustnutia. Krém necháme vychladnúť. Do vlažného krému pridáme maslo a dôkladne premiešame.
Citrónové cupcakes
Do upečených cupcakes pomocou nožíka urobíme zvrchu jamku a naplníme ich krémom. Nad parou vymiešame bielky s cukrom na tuhý sneh a ozdobíme ním cupcakes (trošičku snehu si odložíme). Cupcakes grilujeme v rúre približne 3 minúty, aby bol sneh zlatistý. Na záver na cupcakes pomocou zvyšného snehu prilepíme drobné ovocie.