Koláč s ovocným džemom a kokosovým snehom
Cesto
- 250 g zmäknutého masla
- 150 g práškového cukru
- 6 vajíčok
- 300 g polohrubej múky
- 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžica kakaa Belbake
- maslo na vymastenie plechu
- polohrubá múka na vysypanie plechu
- marhuľový džem Maribel
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 150 g strúhaného kokosu
Potrebujeme
- šľahací mixér
- sitko
- varešku
- vplech s rozmermi cca 30 x 40 cm
- stierku
Postup
Maslo s práškovým cukrom vyšľaháme mixérom dopenista. Potom k nemu po jednom zašľaháme žĺtky. V miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao. Vareškou vmiešame sypkú zmes po častiach k maslovo-žĺtkovej zmesi. Ak je cesto príliš tuhé, môžeme ho zriediť trochou mlieka, ktoré pridáme do zmesi po lyžiciach. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vytretý maslom a vysypaný múkou. Cesto potrieme väčším množstvom marhuľového džemu.
V chladničke ho necháme odstáť asi 30 minút.
Medzitým vyšľaháme bielky na tuhý sneh. Po častiach do snehu za stáleho šľahania prisypeme kryštálový cukor a šľaháme, až kým sa kryštáliky cukru úplne nerozpustia. Na záver do snehu zľahka vmiešame strúhaný kokos. Kokosový sneh natrieme na odstáty koláč. Rúru predhrejeme na 100 °C. Koláč vložíme do rúry a teplotu zvýšime na 180 °C. Pečieme asi 35 – 40 minút.