Škoricové uzlíky
Cesto
- 500 g hladkej múky Belbake
- 1 vajce
- 270 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 20 g čerstvého droždia
- kôra z 1 citróna
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 70 g masla Pilos
- 1 lyžička soli Belbake
Náplň
- 100 g roztopeného masla Pilos
- 60 g škoricového cukru
- 80 g trstinového cukru Belbake
Na potretie
- 1 vajce
- štipka soli Belbake
- 50 g trstinového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom hák
- sitko
- strúhadlo
- potravinársku fóliu
- valček
- štetec na potieranie
- plech vystlaný papierom na pečenie
- kuchynskú utierku
Čas kysnutia: ideálne cez noc
Ideálne deň vopred pripravíme cesto. V robote s nadstavcom hák miesime asi 5 minút na strednej rýchlosti preosiatu múku, vajíčko, mlieko, droždie a nastrúhanú kôru z umytého citróna.
Tip: Podľa potreby môžeme priliať 1 - 2 lyžice vody alebo mlieka.
Do kompaktného cesta za stáleho miešania po lyžiciach pridávame cukor a zmäknuté maslo. Nakoniec ešte prisypeme soľ a miesime ďalších 5 minút. Do hladka vymiesené cesto, ktoré sa samo oddeľuje od stien misky, pár krát rukami natiahneme. Vložíme ho naspäť do misky, zakryjeme fóliou a necháme kysnúť cez noc v chladničke.
Na druhý deň cesto rozvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske približne na veľkosť valčeka. Potrieme ho roztopeným maslom a posypeme zmesou škoricového a trstinového cukru. Cesto 2-krát preložíme ako keď skladáme list. Pritlačíme a jemne rozvaľkáme. Takto pripravené ho nakrájame na približne 1 cm široké pásy. Pás natiahneme a zatočíme (každý koniec opačným smerom). Obmotáme dookola tak, aby konce zostali zospodku a tie zastrčíme do vnútra. Uzlíky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme asi 30 minút pod utierkou podkysnúť. Potom ich potrieme zmesou vajíčka a soli a posypeme trstinovým cukrom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.