Crème brûlée s kokosovými sušienkami
Crème brûlée
- 6 žĺtkov
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilkový struk Belbake
- 200 ml mlieka Pilos
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Kokosové sušienky
- 65 g strúhaného kokosu Belbake
- 130 g hladkej múky Belbake
- 65 g práškového cukru
- ½ lyžičky soli Belbake
- 130 g studeného masla Pilos
- 2 žĺtky
Na ozdobenie
- drobné ovocie
- 80 g mascarpone Lovilio
Postup
POTREBUJEME
- metličku na šľahanie
- sitko
- keramické misky na crème brûlée
- hlboký plech
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- potravinovú fóliu
- valček
- formičku na vykrajovanie
- papier na pečenie
- cukrársku flambovaciu pištoľ
Crème brûlée
Žĺtky ručne vymiešame s polovicou cukru. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a opatrne z neho vyškriabeme zrniečka. Tie zmiešame s druhou polovicou cukru, ktorú nasypeme do kastróla. Prilejeme mlieko a smotanu a zohrievame, kým sa cukor rozpustí. Keď zmes skoro vrie, stiahneme ju z ohňa a trochu smotany prilejeme k žĺtkom s cukrom, aby sa teploty oboch zmesí vyrovnali. Potom žĺtkovú zmes primiešame k zvyšnej smotane.
TIP: Tento krok je dôležitý, aby sa vajíčka nezrazili.
Precedíme, aby sme sa zbavili prípadných stôp vajíčok a nalejeme do keramických misiek. Misky uložíme do hlbokého plechu, do ktorého nalejeme vriacu vodu do dvoch tretín výšky misiek. Pečieme približne 45 minút pri teplote 120 °C.
TIP: Crème brûlée je citlivé na vysoké teploty - môže sa zraziť. Je lepšie začať piecť pri nižšej teplote a radšej dlhšie. Mali by ste zistiť, ako pečie vaša rúra, dá sa piecť pri 120 – 160 °C.
Upečené crème brûlée má tuhé kraje a vnútro je ešte trochu trasľavé. Necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote a potom stuhnúť v chladničke.
Kokosové sušienky
Všetky suché ingrediencie nasypeme do misky, pridáme studené maslo nakrájané na malé kocky a vymiešame mrveničku. Potom pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke aspoň 1 hodinu.
TIP: Cesto nemiešame dlho, aby boli sušienky po upečení krehké.
Odležané cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 5 mm a vykrajujeme z neho sušienky. Pečieme ich do zlatista na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C približne 10 minút.
Servírovanie
Tesne pred podávaním crème brûlée na povrchu posypeme kryštálovým cukrom, ktorý skaramelizujeme cukrárskou pištoľou. Dozdobíme vyšľahaným mascarpone a drobným ovocím. Podávame s kokosovou sušienkou.
TIP: Ak nemáme plynovú pištoľ, dáme crème brûlée zapiecť do rúry na funkcii gril pri vysokej teplote.