Kávová roláda
Cesto
- 6 vajec
- 200 g práškového cukru Belbake
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 2 kopcovité lyžice kakaa Belbake
- 1 lyžica oleja Promienna na potretie
Plnka
- 200 ml mlieka Pilos
- 1 lyžica mletej zrnkovej kávy Gold Bellarom
- 1 sladké kondenzované mlieko Pilos
- 3 vajcia
- 1 lyžica zemiakového škrobu Belbake
- 150 g zmäknutého masla
Poleva ganage
- 50 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g čokolády na varenie Fin Carré (52%)
- 100 g masla
Na ozdobenie
- 50 g bielej čokolády Fin Carré
Potrebujeme
- šľahací mixér
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
- stierku, potravinovú fóliu
- malé lístky (napr. z čerešne alebo ruže)
Cesto
Bielky si vyšľaháme do tuhého snehu a potom k nim po jednom pri nižších otáčkach zašľahávame žĺtky. Nakoniec primiešame cukor, múku a kakao. Plech vystelieme papierom na pečenie, ktorý potrieme olejom a cesto naň rovnomerne rozotrieme. Necháme asi pol minúty postáť, kým vystúpia na povrch bublinky z cesta. Potom plechom niekoľkokrát buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C asi 10 až 15 minút. Cesto vyberieme z rúry a ešte horúce spolu s papierom na pečenie zrolujeme, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
Plnka
V menšom kastróle uvaríme v mlieku 1 lyžicu mletej kávy. Kondenzované mlieko, vajíčka a zemiakový škrob spolu zmixujeme. Pridáme vychladnutú kávu a rozmixujeme dohladka. Prelejeme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hladký hustý krém. Prelejeme ho do vychladenej misky a necháme vychladnúť (občas premiešame). Do vlažného krému potom primiešame zmäknuté maslo. Krém prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa ho fólia priamo dotýkala a v chladničke necháme poriadne schladiť.
Poleva ganache
Horúcou smotanou zalejeme čokoládu nakrájanú na menšie kúsky. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Pridáme zmäknuté maslo a vymiešame dohladka.
Lístky z bielej čokolády
Bielu čokoládu opatrne rozpustíme vo vodnom kúpeli. Lístky umyjeme a osušíme. Na zadnú stranu lístkov s výrazným žilkovaním natrieme vrstvu bielej čokolády a necháme dôkladne stuhnúť (najlepšie v mrazničke).
Roláda
Vychladnuté cesto opatrne rozrolujeme a papier na pečenie stiahneme. Rovnomerne potrieme asi polovicou krému a zrolujeme do tvaru rolády. Potom celú roládu zvonku potrieme zvyšným krémom a polejeme polevou ganache. Na záver ozdobíme lístkami z bielej čokolády.