Čokoládová torta s mascarpone krémom a čučoriedkami
Korpus
- 340 g exkluzívnej horkej čokolády J. D. Gross (70 % kakaa)
- 225 g zmäknutého masla Pilos
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 100 ml vody
- 5 vajíčok
Krém
- 2 plátky želatíny Belbake
- 150 g čučoriedok
- 250 g mascarpone Lovilio
- 250 g smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 50 g medu Maribel
Na ozdobenie
- 50 g bielej čokolády Fin Carré
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 50 g mascarpone Lovilio
- 125 g čučoriedok
Postup
POTREBUJEME
- ohňovzdornú misku
- šľahací mixér
- tortovú formu s priemerom 24 cm
- alobal
- hlboký plech
- mixér na smoothie
- sitko
Čas chladenia: 12 hodín
Korpus
Nalámanú čokoládu roztopíme spolu s maslom, 100 g cukru a vodou vo vodnom kúpeli. Medzitým vyšľaháme vajíčka so zvyšným cukrom do hustej nadýchanej peny. Opatrne vmiešame vlažnú čokoládu a nalejeme do maslom vytretej a papierom na pečenie vystlanej formy.
Tip: Korpus pečieme vo vodnom kúpeli, preto formu s odnímateľným dnom obalíme alobalom, aby do nej neprenikla voda.
Formu vložíme do hlbokého plechu. Do plechu nalejeme vodu do polovice výšky formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 60 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť tak, ako sme ho piekli - vo vodnom kúpeli.
Krém
Želatínu necháme napučať podľa návodu. Čučoriedky rozmixujeme na pyré a precedíme, aby sme sa zbavili šupiek. Pyré mierne zohrejeme, nesmie byť však horúce, a pridáme doň napučanú a vyžmýkanú želatínu. Dôkladne premiešame, aby sa želatína rozpustila a necháme vychladnúť.
Mascarpone so smotanou na šľahanie a medom vyšľaháme dotuha. Vmiešame vychladnuté čučoriedkové pyré so želatínou. Krém nanesieme na vychladnutý korpus a necháme v chladničke stuhnúť (najlepšie cez noc).
Na ozdobenie
Nasekanú bielu čokoládu zalejeme 30 ml horúcej smotany na šľahanie. Necháme chvíľu postáť, potom rozmiešame na hladkú a lesklú polevu.
Mascarpone vyšľaháme s 50 ml smotany na šľahanie dotuha.
Čokoládová torta
Stuhnutú tortu teplom uvoľníme z formy. Dozdobíme ju ganache z bielej čokolády, mascarpone krémom a čerstvými čučoriedkami.