Palacinkové košíčky plnené mascarpone a čerešňami
Palacinky
- 4 vajcia
- 1 žĺtok
- 400 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 180 g hladkej múky Belbake
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 30 ml prepusteného masla Pilos
Čerešňový karamel
- 160 g kryštálového cukru Belbake
- 40 ml vody
- 80 g masla Pilos
- štipka soli Belbake
- 400 g čerešní (čerstvé, mrazené alebo kompótové)
Krém
- 300 g mascarpone Lovilio
- 300 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g bielej čokolády Fin Carré
POSTUP
POTREBUJEME
- smothie mixér
- malú panvicu na palacinky s priemerom cca 12 cm
- formu na muffiny
- robot s nadstavcom metlička
- misku na vodný kúpeľ
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
Palacinky
V smoothie mixéri zmiešame všetky suroviny okrem prepusteného masla. Cesto necháme 30 minút odpočinúť. Palacinky opekáme na rozohriatej malej panvici vymazanej prepusteným maslom z obidvoch strán do zlatista.
Tip: Maslo klarifikujeme, aby sme ho zbavili mliečnej bielkoviny a palacinky sa pri dlhšom smažení nepripaľovali. Ako náhradu prepusteného masla môžeme použiť ghee maslo. Postup ako pripraviť prepustené maslo nájdete tu.
Formu na muffiny otočíme dnom nahor a palacinky na ňu uložíme tak, aby nám vznikli košíčky. Pečieme v rúre vyhriatej na 140 °C asi 15 minút do chrumkava.
Čerešňový karamel
V hlbšej panvici z cukru a vody pripravíme karamel. Potom vmiešame zmäknuté maslo. Pridáme soľ a čerešne. Dusíme, pokým čerešne zmäknú a karamel zhustne.
Krém
Studené mascarpone spolu so smotanou vyšľaháme do polotuha. Prilejeme horúcu roztopenú čokoládu a šľaháme dotuha. Krémom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
Servírovanie
Košíčky servírujeme plnené krémom a dozdobené čerešňovým karamelom.