Krémová mrkvová polievka
Suroviny
- 800 g mrkvy
- 1 väčšia červená paprika
- 2 červené cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 batat (cca 300 g)
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna
- 50 g masla Pilos
- 1 lyžica čerstvého zázvoru
- 1 lyžička kurkumy
- 1 väčšia paradajka
- 150 ml smotany na varenie Pilos
- kyslá smotana Pilos
Potrebujeme
- strúhadlo, ponorný mixér
POSTUP
Rúru predhrejeme na 210 °C.
Očistenú mrkvu pokrájame na kolieska hrubé 1 cm a premiestnime na plech. Pridáme prepolenú papriku bez jadrovníka, osminy cibule, očistené strúčiky cesnaku, menšie kúsky batatu a lístky tymianu. Ochutíme štipkou soli, čierneho korenia a zalejeme olejom. Premiešame, plech vložíme do rúry a pečieme 35 – 40 minút.
V hrnci roztopíme maslo a tri minúty na ňom pomaly opekáme strúhaný zázvor. Poprášime kurkumou a na miernom plameni necháme speniť. Paradajku postrúhame a bez šupky pridáme do maslového základu. Miešame ďalšie 3 minúty. Potom prihodíme upečenú zeleninu (pár kúskov mrkvy odložíme na dekoráciu), krátko opečieme, zalejeme 650 ml vriacej vody a smotanou na varenie. Necháme zovrieť a varíme ďalších 5 minút. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom a v prípade potreby prepasírujeme. Dochutíme soľou.
Servírovanie
Do každej porcie pridáme lyžicu kyslej smotany, lístky tymianu a kolieska pečenej mrkvy.
Tip: Krémová mrkvová polievka má vďaka pečeniu a kurkume intenzívnu chuť a hustejšiu konzistenciu. Ak obľubujete tekutejšie polievky, prilejte viac smotany alebo vody. Skúste do porcie pridať aj balsamicový ocot či pár kvapiek výraznejších aromatických olejov, prípadne syr alebo krutóny.