Gazpacho
Suroviny
- 1 väčšia mäkká paradajka
- 230 g cherry paradajok
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 lyžica octu
- soľ Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžička namletej rasce Kania
- 1 červená paprika (kapia)
- 1 menšia uhorka (120 g)
- 1 menšia cuketa (120 g)
- 1 červená cibuľa
- čerstvé bylinky (bazalka, petržlenová vňať, pažítka)
- 1 chlieb
Potrebujeme
mixér, plech, papier na pečenie
POSTUP
Do mixéra vložíme nakrájanú paradajku, cherry paradajky, nasekaný cesnak, dve lyžice oleja, ocot, lyžičku soli, čierneho korenia a mletej rasce. Dôkladne rozmixujeme.
Potom pridáme nakrájanú papriku, uhorku, cuketu, cibuľu, listy bazalky a opäť dôkladne rozmixujeme. Do zmesi ponoríme natrhaný menší krajec chleba a odložíme aspoň na polhodinu do chladničky.
Medzitým tri krajce chleba alebo bagety nakrájame na väčšie kocky. Pokvapkáme olejom a zmiešame s nasekanou petržlenovou vňaťou. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a 10 minút pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C.
Vychladenú polievku s nasiaknutým chlebom krátko premixujeme a ihneď podávame.
Servírovanie
Do každej porcie gazpacho vložíme nadrobno nasekané uhorky, papriky, cherry paradajky a krutóny. Dochutíme soľou, mletým korením, čili, olivovým olejom, pažítkou alebo inými bylinkami.
Tip: Gazpacho chutí najlepšie čerstvé a vychladené. Dochutiť ho môžeme aj balzamikovým octom, parmezánom, petržlenovým či bazalkovým pestom.