Hovädzí vývar so špikovými knedličkami
Hovädzí vývar
- 1 kg hovädzej polievkovej zmesi s kosťou
- 1,5 l vody
- 50 g petržlenu
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 10 guľôčok čierneho korenia
- 10 guľôčok nového korenia Mikado
- 3 bobkové listy Mikado
- 2 cibule
- morská soľ v mlynčeku Kania
Špikové knedličky
- 2 vajcia
- 150 g maslového toastového chleba Rivercote
- 25 g masla Pilos
- 40 g hladkej múky Belbake
- čerstvá petržlenová vňať
- čerstvá pažítka
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
POSTUP
POTREBUJEME
- tlakový hrniec
- kovové sitko
- šľahač
- mixér
Hovädzí vývar
Špikové kosti vydlabeme a špik odložíme na prípravu knedličiek. Všetky suroviny vložíme do studenej vody a v tlakovom hrnci privedieme do varu. Potom pri nižšej teplote varíme asi 1 hodinu. Odstavíme, necháme vychladnúť a precedíme.
Špikové knedličky
Z jedného bielka vyšľaháme tuhý sneh. Striedku z čerstvého toastového chleba rozmixujeme na strúhanku. Špik a zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Pridáme jedno celé vajce a jeden žĺtok, následne aj múku a nasekané bylinky. Ručne vmiešame sneh z bielka a 100 g pripravenej mäkkej strúhanky. Dochutíme soľou, korením a necháme hodinu odležať v chladničke. Z hmoty tvarujeme knedličky, ktoré varíme v osolenej vode, podľa veľkosti 5 – 6 minút.
Servírovanie
Hovädzí vývar podávame so špikovými knedličkami, zeleninou, s nakrájaným uvareným mäsom a bylinkami.