Lasagne s mletým mäsom a orechami
- 1 kg mletého bravčového mäsa z pliecka
- 300 g lasagní Italiamo
- 1 veľká cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- olivový olej Italiamo
- 3 lyžice masla
- 2 bobkové listy Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 1 l mlieka
- 150 g syra Grana Padano Lovilio
- 1 hrsť vlašských orechov Alesto Fine
- čerstvý tymian
- 150 ml suchého bieleho vína
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
- metličku
- strúhadlo
- sitko
- veľkú panvicu
- zapekaciu misu
Postup
Bešamel
Polovicu cibule nasekáme nadrobno a 2 strúčiky cesnaku rozpučíme čepeľou noža. Cibuľu a cesnak spolu s bobkovými listami orestujeme dosklovita v menšom kastróle na troche olivového oleja a 2 lyžiciach masla. Osolíme, okoreníme a prisypeme hladkú múku. Krátko opražíme, zalejeme mliekom, metličkou dôkladne rozmiešame a za pravidelného miešania varíme približne 10 minút, kým nevznikne hladký bešamel. Na záver pridáme 50 g najemno nastrúhaného syra Grana Padano, premiešame a ešte krátko povaríme. Ak je bešamel príliš hustý, môžeme ho zriediť trochou mlieka. Hotový precedíme cez sitko.
Mleté mäso
Druhú polovicu cibule a 3 strúčiky cesnaku nasekáme najemno a orestujeme na veľkej panvici na olivovom oleji dozlatista. Pridáme mleté mäso, osolíme, okoreníme, pridáme hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov a hrsť natrhaného tymianu. Dôkladne premiešame a opekáme do zlatohneda. Zmes podlejeme bielym vínom, alkohol necháme odpariť a na záver pridáme asi 1 lyžicu masla. Premiešame a stiahneme z plameňa.
Lasagne
Plátky lasagní krátko predvaríme v osolenej vriacej vode, aby trochu zmäkli. Potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou. Dno zapekacej misy vymažeme trochou bešamelu, naň rovnomerne rozložíme plátky lasagní a 1/3 mäsovej zmesi. Polejeme 1/3 bešamelu a vrstvíme v rovnakom poradí, kým neminieme všetky suroviny. Lasagne zakončíme plátkami lasagní a potrieme bešamelom. Na záver posypeme asi 100 g najemno nastrúhaného syra Grana Padano a trochou čerstvého tymianu. Pečieme v rúre pri teplote 200 °C asi 40 minút.
Servírovanie
Pred podávaním posypeme lasagne nasekanou petržlenovou vňaťou.