Krémové rizoto s prosciuttom a hráškom
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 2 bobkové listy Mikado
- 4 vetvičky čerstvého tymianu
- 100 g prosciutta Dulano Selection
- 150 g ryže Arborio Italiamo
- 50 ml suchého bieleho vína
- 1,5 l nesoleného zeleninového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 hrste mrazeného hrášku Chira
- 50 g syra grana padano Lovilio
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
Potrebujeme
- naberačku
- strúhadlo
Nadrobno nasekanú cibuľu pridáme do hrnca s rozohriatym olivovým olejom a orestujeme dosklovita. Potom pridáme bobkové listy, lístky tymianu a na menšie kúsky nakrájané plátky prosciutta. Restujeme, kým nie je prosciutto chrumkavé. Potom opatrne prisypeme neumytú ryžu, premiešame a podlejeme vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridávame postupne po naberačkách teplý zeleninový vývar tak, aby bola ryža vždy trochu zaliata. Ochutíme soľou a korením.
Občas premiešame a varíme na miernom ohni približne 10 minút. Potom prisypeme rozmrazený hrášok a varíme ďalej, ešte približne 10 minút, kým ryža zmäkne. Na záver pridáme do rizota nastrúhaný syr grana padano, maslo a nasekanú petržlenovú vňať. Opatrne premiešame a necháme 3 minúty pod pokrievkou odpočívať.
SERVÍROVANIE
Rizoto podávame posypané syrom grana padano.