Losos na spôsob Teriyaki s ľahkým šalátom
- 4 porcie čerstvého lososa
- 170 ml sójovej omáčky Mikado
- 1 veľká lyžica medu Confeira
- 2 lyžice bieleho vínneho octu Acentino
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok čerstvého zázvoru
- olivový olej Italiamo
- 2 fenikle s vňaťou
- 1 citrón
- 6 reďkoviek
- 3 lahôdkové cibuľky
- lístky čerstvej bazalky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
POTREBUJEME
- papierové utierky
- sitko
Marináda Teriyaki
Do menšieho hrnca nalejeme sójovú omáčku, pridáme med, biely vínny ocot, roztlačené strúčiky cesnaku, približne 10 tenkých koliesok očisteného zázvoru a lyžicu olivového oleja. Marinádu varíme asi 5 minút, aby sa chute spojili. Potom ju prelejeme do misy a necháme vychladnúť.
Zeleninový šalát
Z fenikla odstránime vonkajšie listy a vňať. Rozrežeme ho na polovicu a nakrájame na veľmi tenké plátky. Fenikel preložíme do šalátovej misy, pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna a necháme chvíľu marinovať, aby trochu zmäkol. Potom do misy pridáme na tenké kolieska nakrájané reďkovky a nadrobno nasekanú lahôdkovú cibuľku. Premiešame a necháme chvíľu odstáť. Do šalátu pridáme niekoľko lístkov bazalky a vňať z fenikla, ktoré natrháme na menšie kúsky. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a trochou olivového oleja. Na záver šalát zľahka premiešame.
Losos
Lososa vložíme do vychladnutej marinády a necháme aspoň 30 minút marinovať v chladničke.
Namarinovaného lososa vyberieme z marinády a dôkladne osušíme. Opekáme ho na rozpálenej panvici na olivovom oleji približne 3 minúty z každej strany na miernom ohni, aby nebol príliš suchý. Na záver lososa pokvapkáme šťavou z 1/2 citróna, stiahneme zo sporáka a necháme dôjsť na panvici.
Omáčka Teriyaki
Marinádu prelejeme cez sitko do menšieho kastróla a varíme, až kým sa nezredukuje na hustú omáčku.
SERVÍROVANIE
Na tanier najskôr naložíme grilovaného lososa, pridáme zeleninový šalát a na záver lososa prelejeme Teriyaki omáčkou.