5

Rozdelenie zeleniny a ovocia

Zelenina

Hľuzová zelenina

Najpopulárnejšou zeleninou v slovenskej kuchyni je zemiak. Je to zároveň najdôležitejší zástupca skupiny hľuzovej zeleniny, ktorá je charakteristická vysokým obsahom škrobu, vďaka čomu dodáva organizmu veľa energie.

Koreňová zelenina

Aj keď korene zeleniny môžu byť rôzne: guľaté, kužeľovité, valcovité alebo klinové, všetku zeleninu, u ktorej je jedlou časťou koreň, zaraďujeme do skupiny koreňovej zeleniny. Medzi nimi sa nachádza okrem iných, mrkva, petržlen, zeler, červená repa a reďkovka. Koreňová zelenina je charakteristická dlhým vegetačným obdobím a dlhou trvanlivosťou, preto sa v kuchyni používa počas celého roka.

Cibuľová zelenina

Vzhľadom na vysoké množstvo éterických olejov, cibuľová zelenina vyzdvihuje chuť jedla. Charakteristickou vlastnosťou zeleniny sú početné vrstvy šupiek. Medzi zástupcov tejto skupiny patria napríklad cibuľa, cesnak alebo pór.

Listová zelenina

K listovej zelenine patrí mnoho rastlín a rôznych čeľadí. Sú to napr. šalát, špenát, šťaveľ, čakanka, a dokonca aj petržlenová vňať. Zelenina z tejto skupiny je veľmi bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Žiaľ nie je veľmi trvanlivá a vhodná na dlhodobé skladovanie.

Kapustová zelenina

Kapustová zelenina je zeleninou, kde jedlou časťou sú listy a stonky alebo nerozvinuté kvetenstvo. Je to veľmi hodnotná skupina vzhľadom na vysoké nutričné hodnoty a je dokonale vhodná na dlhodobé skladovanie. Medzi jej zástupcov patrí napríklad kapusta, kel, ružičkový kel, karfiol, brokolica či kaleráb.

Strukoviny

Plody a semená strukovín sú po obilninách druhým najdôležitejším zdrojom rastlinnej potravy pre ľudí. Obsahujú mnoho cenných výživových zložiek, vrátene bielkovín. Medzi strukovinami môžeme nájsť napr. fazuľu, hrach, šošovicu, sóju a bôb.

Ľuľkovitá zelenina

Ľuľkovitá zelenina je z botanického hľadiska ovocím – jej jedlou časťou je dozretý plod rastliny. Napriek tomu je v gastronómii vďaka svojim chuťovým vlastnostiam zaradená medzi zeleninu. Do tejto skupiny patria napríklad paradajky, paprika a baklažán.

Tekvicová zelenina

Tekvicová zelenina je výnimočne zdravá, pretože väčšina druhov nezhromažďuje v sebe ťažké kovy. Je bohatá na vitamíny a minerály. Medzi zástupcami tekvicovej zeleniny nájdeme tekvicu, uhorky, cuketu a patizóny.

Ovocie

Kôstkové ovocie

Kôstkové ovocie je má vo vnútri kôstku. Dozreté ovocie vzhľadom na veľké množstvo cukru je zvyčajne veľmi sladké. Často je to ovocie, ktoré je veľmi šťavnaté a aromatické. Obsahuje mnoho vitamínov a minerálov. Medzi ich zástupcov patria napríklad višne, broskyne, slivky, marhule a čerešne.

Bobuľovité ovocie

Medzi bobuľovité ovocie je zaradené malé ovocie so šťavnatou, jedlou dužinou, ktorá obsahuje malé semienka. Toto ovocie je zvyčajne veľmi bohaté na vitamíny. K hlavným zástupcom patria jahody, maliny, ríbezle, egreše a čučoriedky a ostružiny.

Malvice

Malvice majú vo vnútri maličké jadierka. Ich jedlou časťou je oplodie, čiže dužina. Najznámejšie sú napríklad jablká, hrušky, duly a granátové jablká.

Citrusové ovocie

Medzi citrusové ovocie patrí ovocie z rastlín, ktoré sa volajú citrusy. Sú pestované v teplom podnebí a odtiaľ sú privážané do slovenských obchodov. Ovocie je zvyčajne mäsité a veľmi šťavnaté. Medzi citrusmi je možno nájsť napríklad citróny, mandarínky, pomaranče, grapefruity, pomelo a limetky.

Exotické ovocie

Exotické ovocie je pestované v tropických a subtropických pásmach. Jeho typickou vlastnosťou je neznášanlivosť mrazov. Do skupiny tohto ovocia sú zaradené napríklad ananásy, banány, kaki, liči, papája či mango.

  • H
    Hosť
    12. november 2023, 15:05

    Bc cbc

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. marec 2023, 09:10

    Mňam

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    07. máj 2021, 10:59

    1

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. marec 2021, 19:47

    Kiwi ako dužinate ovocie zaradujeme medzi bobule,malvice či kôstkovice/ skôr asi nie lebo kôstku nemaju/ ?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. január 2015, 21:24

    veľmi prehľadné rozdelenie zeleniny a ovocia a uvedené charakteristické vlastnosti každej skupiny, ďakujem

    Odpovedať
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať