Jelenie stehno so zemiakovými plackami a omáčkou z portského vína
- 8 plátkov z jelenieho stehna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- repkový olej Vita D'or
- čerstvý rozmarín
- 3 lyžice masla Pilos
- 2 šalotky
- 200 ml červeného portského vína Tawny Port Armilar
- 300 g varených zemiakov
- 1 vajce
- čerstvá petržlenová vňať
- 90 g hrubej múky Belbake
- 400 g čerstvých hub mix (hliva + šampiňóny)
Potrebujeme
strúhadlo/lis na zemiaky
POSTUP
Mäso osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na panvici s rozohriatym olejom z obidvoch strán s vetvičkou rozmarínu. Opečené ho preložíme na tanier a necháme odpočinúť.
Do výpeku v panvici pridáme lyžicu masla, nadrobno nakrájané šalotky a speníme. Potom zalejeme vínom a zredukujeme.
Očistené zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme, prepasírujeme alebo nastrúhame do misky. Pridáme vajce, soľ, jednu lyžičku nasekanej petržlenovej vňate, premiešame, prisypeme hrubú muku a vypracujeme vláčne cesto. Z cesta pripravíme asi 1 cm hrubý plát, z ktorého vykrojíme kolieska. Placky opekáme na rozohriatej panvici s olejom a lyžicou masla.
V panvici, v ktorej sme pripravovali zemiakové placky, dôkladne orestujeme na kúsky nakrájané huby s trochou rozmarínu. Osolíme a okoreníme.
Tesne pred servírovaním k zredukovanej vínnej omáčke pridáme lyžicu masla, vložíme mäsové plátky a prehrejeme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme zemiakové placky, pridáme restované huby a dva plátky z jelenieho stehna, ktoré prelejeme portskou omáčkou. Na záver posypeme čerstvo namletým korením a dozdobíme lístkami petržlenu.