Mäsové guľky s gorgonzolovou omáčkou
- 1000 g mletého mäsa mix
- 2 menšie cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý rozmarín
- olivový olej Primadonna
- 4 – 5 mrkiev
- 4 – 5 petržlenov
- 1 zväzok bielej guľatej reďkovky
- 200 g gorgonzoly dolce Lovilio
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- čerstvá petržlenová vňať alebo lahôdková cibuľka (na ozdobu)
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku na šľahanie
- ponorný mixér
- zapekaciu misu
Mäsové guľky s pečenou koreňovou zeleninou
K mletému mäsu pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a 4 strúčiky cesnaku. Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a nasekaným rozmarínom. Zmes dôkladne premiešame a rukou tvarujeme menšie guľky, ktoré ukladáme vedľa seba do zapekacej misy vymastenej olivovým olejom. Guľky pokvapkáme olivovým olejom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 20 minút.
Medzitým pripravíme koreňovú zeleninu. Umytú a očistenú mrkvu, petržlen a bielu reďkovku nakrájame na menšie kúsky. Do vriacej osolenej vody pridáme najskôr mrkvu s petržlenom. Reďkovku pridáme o niekoľko minút neskôr. Varíme spolu do polomäkka. Zeleninu scedíme a necháme odkvapkať. Potom ju zľahka osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.
Predvarenú zeleninu pridáme k predpečeným guľkám, posypeme lístkami rozmarínu a pečieme ďalej pri rovnakej teplote ešte 20 – 25 minút dozlatista.
Gorgonzolová omáčka
Druhú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno. Restujeme ich v hrnci na rozohriatom olivovom oleji. Zľahka osolíme a okoreníme. Keď cibuľa a cesnak získajú zlatistú farbu, pridáme kúsky syra gorgonzola. Podlejeme smotanou a za stáleho miešania pomocou metličky varíme na miernom plameni, kým sa syr úplne nerozpustí.
TIP: Ak sa žiada, môžeme hotovú omáčku zmixovať ponorným mixérom.
Servírovanie
Mäsové guľky servírujeme s upečenou koreňovou zeleninou a preliate omáčkou. Jedlo môžeme ešte dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo nasekanou lahôdkovou cibuľkou.