9
10
Medovníkové a linecké stromčeky

Medovníkové a linecké stromčeky

0 min
4 porcie

Linecké stromčeky

Linecké cesto

  • 160 g hladkej múky Castello
  • 60 g práškového cukru Castello
  • kôra z 1 citróna
  • 1 žĺtok
  • 100 g zmäknutého masla

Ešte budeme potrebovať

  • slivkový lekvár Sympathica
  • práškový cukor Castello na posypanie

Medovníkové stromčeky

Medovníkové cesto

  • 250 g hladkej múky Castello
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g medu Confeira
  • 1 perníkové korenie
  • 70 g práškového cukru Castello
  • 50 g masla
  • 1 vajíčko
  • 1 vajíčko na potretie medovníčkov

Snehová poleva

  • 1 bielok
  • 5 lyžíc práškového cukru Castello

Linecké stromčeky

Úroveň: jednoduchý

Počet porcií: 5 - 7 stromčekov

Čas prípravy: 1 hodina 30 minút

Potrebujeme

  • potravinovú fóliu
  • dosku na vaľkanie
  • valček
  • formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičiek v rôznych veľkostiach
  • papier na pečenie
  • sitko

Linecké hviezdičky

V mise zmiešame múku, práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtok, maslo a rukou vypracujeme vláčne cesto. Pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a v chladničke necháme aspoň 2 hodiny odpočívať.

Potom linecké cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme z neho hviezdičky vo viacerých veľkostiach, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút dozlatista.

Linecké stromčeky

Linecké hviezdičky ukladáme na seba od najväčšej po najmenšiu a spájame ich slivkovým lekvárom. Na záver môžeme stromčeky posypať práškovým cukrom.

Tip

Cesto sa jednoduchšie vaľká na silikónovej podložke.

Ak ju nemáme, nezabúdame obe cestá počas vaľkania podsýpať múkou.

Stromčeky môžeme dozdobiť aj farebnými cukríkmi – vzniknú nám tak ozdobené vianočné stromčeky.

Medovníkové stromčeky

Počet porcií: 4 stromčeky

Čas prípravy: 2 hodiny

Potrebujeme

  • metličku na šľahanie
  • potravinovú fóliu, dosku na vaľkanie
  • valček
  • formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičiek v rôznych veľkostiach
  • papier na pečenie
  • pierko na potieranie
  • šľahací mixér

Postup

Medovníčky

V miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Med krátko zohrejeme s perníkovým korením v menšom hrnci. Pridáme práškový cukor, premiešame a počkáme, kým sa v mede rozpustí (zmes zbytočne nevaríme, iba krátko prehrejeme). Stiahneme zo sporáka a pridáme maslo. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Pripravenú zmes vlejeme do misy s múkou. Pridáme 1 vajíčko a rukou vymiesime vláčne cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc odležať v chladničke.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme z neho hviezdičky vo viacerých veľkostiach, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Hviezdičky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C dozlatista.

Snehová poleva

Bielok vyšľaháme dotuha a potom k nemu za stáleho šľahania primiešame po častiach práškový cukor.

Medovníkové stromčeky

Medovníkové hviezdičky ukladáme na seba od najväčšej po najmenšiu a spájame ich snehovou polevou. Na záver môžeme stromčeky ozdobiť zvyšnou snehovou polevou alebo práškovým cukrom.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    11. november 2016, 09:37

    Dobrý deň koľko kusov povykrajovaných medovníkov mi vínde z tohto cesta?

    Odpovedať
  • kuchynalidla.sk
    17. december 2015, 10:41

    Dobrý deň milý hosť, keďže cesto je linecké, nehodí sa na orechové dobroty. Ak chcete piecť orechové koláčiky, je lepšie mať klasické orechové cesto. S pozdravom Tím kuchynalidla.sk

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    14. december 2015, 15:44

    Dajú sa z toho spraviť linecké orechové koláčiky? Ak áno, tak treba recept nejako upraviť alebo iba pridať orechy a koľko orechov?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    22. december 2014, 21:26

    su velmi chutne dakujeme.

    Odpovedať
  • kuchynalidla.sk
    15. december 2014, 13:39

    Dobrý deň, medovníky nie sú po upečení hneď mäkké. Musíte ich nechať pár dní odstáť. Do misy k medovníkom môžete vložiť aj jabĺčko, aby zmäkli rýchlejšie. Veľa úspechov pri pečení Vám želá Tím kuchynalidla.sk

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info