Medovníkové a linecké stromčeky
Linecké stromčeky
Linecké cesto
- 160 g hladkej múky Belbake
- 60 g práškového cukru Belbake
- kôra z 1 citróna
- 1 žĺtok
- 100 g zmäknutého masla
Ešte budeme potrebovať
- slivkový lekvár Sympathica
- práškový cukor Belbake na posypanie
Medovníkové stromčeky
Medovníkové cesto
- 250 g hladkej múky Belbake
- 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 100 g medu Confeira
- 1 perníkové korenie
- 70 g práškového cukru Belbake
- 50 g masla
- 1 vajíčko
- 1 vajíčko na potretie medovníčkov
Snehová poleva
- 1 bielok
- 5 lyžíc práškového cukru Belbake
Linecké stromčeky
Úroveň: jednoduchý
Počet porcií: 5 - 7 stromčekov
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- dosku na vaľkanie
- valček
- formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičiek v rôznych veľkostiach
- papier na pečenie
- sitko
Linecké hviezdičky
V mise zmiešame múku, práškový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtok, maslo a rukou vypracujeme vláčne cesto. Pripravené cesto zabalíme do potravinovej fólie a v chladničke necháme aspoň 2 hodiny odpočívať.
Potom linecké cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme z neho hviezdičky vo viacerých veľkostiach, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 minút dozlatista.
Linecké stromčeky
Linecké hviezdičky ukladáme na seba od najväčšej po najmenšiu a spájame ich slivkovým lekvárom. Na záver môžeme stromčeky posypať práškovým cukrom.
Tip
Cesto sa jednoduchšie vaľká na silikónovej podložke.
Ak ju nemáme, nezabúdame obe cestá počas vaľkania podsýpať múkou.
Stromčeky môžeme dozdobiť aj farebnými cukríkmi – vzniknú nám tak ozdobené vianočné stromčeky.
Medovníkové stromčeky
Počet porcií: 4 stromčeky
Čas prípravy: 2 hodiny
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- potravinovú fóliu, dosku na vaľkanie
- valček
- formičky na vykrajovanie v tvare hviezdičiek v rôznych veľkostiach
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
- šľahací mixér
Postup
Medovníčky
V miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Med krátko zohrejeme s perníkovým korením v menšom hrnci. Pridáme práškový cukor, premiešame a počkáme, kým sa v mede rozpustí (zmes zbytočne nevaríme, iba krátko prehrejeme). Stiahneme zo sporáka a pridáme maslo. Miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Pripravenú zmes vlejeme do misy s múkou. Pridáme 1 vajíčko a rukou vymiesime vláčne cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme cez noc odležať v chladničke.
Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojíme z neho hviezdičky vo viacerých veľkostiach, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Hviezdičky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C dozlatista.
Snehová poleva
Bielok vyšľaháme dotuha a potom k nemu za stáleho šľahania primiešame po častiach práškový cukor.
Medovníkové stromčeky
Medovníkové hviezdičky ukladáme na seba od najväčšej po najmenšiu a spájame ich snehovou polevou. Na záver môžeme stromčeky ozdobiť zvyšnou snehovou polevou alebo práškovým cukrom.