Cviklová torta
- 90 g horkej čokolády
- 13 lyžíc olivového oleja
- 3 vajíčka
- štipka soli
- 90 g kryštálového cukru
- 210 g polohrubej múky
- 13 g kypriaceho prášku do pečiva
- 40 g kakaa
- 1 lyžica mletej škorice
- 60 ml sódovej vody
- 260 g varenej červenej repy
- 170 g nátierky z čerstvého syra
- 2 lyžice práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 60 g mletých vlašských orechov
POSTUP
POTREBUJEME
- misku na vodný kúpeľ
- metličku na šľahanie
- sitko, formu na pečenie s priemerom 25 cm
- sekací mixér
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu nasekanú na drobno. Potom primiešame 3 lyžice olivového oleja a zmes necháme vychladnúť.
Vajíčka spolu so štipkou soli a kryštálovým cukrom vyšľaháme do hustej peny. Potom postupne zapracujeme 10 lyžíc olivového oleja, preosiatu múku spolu s práškom do pečiva, preosiate kakao, mletú škoricu, sódovú vodu, roztopenú čokoládu a cviklu nastrúhanú najemno.
Formu potrieme olejom, vysypeme múkou a naplníme pripraveným cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút. Torta by mala zostať vzdušná a ľahká. Svojou konzistenciou pripomína perník. Nátierku z čerstvého syra vymiešame s práškovým cukrom. Potom primiešame vyšľahanú smotanu na šľahanie. Zmesou potrieme vychladnutý korpus a posypeme mletými vlašskými orechmi.
Tip: Korpus sa dobre kombinuje aj s citrónovou polevou, lekvárom alebo čokoládovou glazúrou.