5
12
Obrátený zázvorový koláč s hruškami

Obrátený zázvorový koláč s hruškami

1 h 15 m
8 porcií

Hrušky

  • 4 tvrdšie hrušky
  • 200 ml vody
  • 300 ml bieleho vína
  • 60 g trstinového cukru Belbake
  • 40 g čerstvého zázvoru nakrájaného na kolieska
  • 2 celé škorice Mikado
  • 1 vrecko čierneho čaju
  • kôra a šťava z 1 citróna

Cesto

  • 100 ml vody
  • 2 vrecká čierneho čaju
  • 150 g hladkej múky Belbake
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1lyžičky soli Belbake
  • 1 lyžička mletej škorice Mikado
  • 70 g studeného masla Pilos
  • 90 g javorového sirupu McEnnedy
  • 90 g medu Confeira
  • 1 vajíčko
  • 40 g najemno nastrúhaného zázvoru

Karamel

  • 40 g masla Pilos
  • 80 g kryštálového cukru Belbake

Na ozdobenie

  • 100 g mascarpone Lovilio
  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • citrónová kôra

Postup

Potrebujeme

  • strúhadlo
  • šľahací mixér
  • tortovú forma s priemerom 20 cm
  • papier na pečenie

Hrušky

Hrušky ošúpeme, pozdĺžne rozrežeme na polovice a vyberieme z nich jadrovníky. Dáme ich variť do zmesi vody, vína, cukru, zázvoru, škorice, čaju a citróna. Varíme asi 15 minút, potom odstavíme a necháme marinovať.

TIP: Hrušky budeme variť, marinovať aj piecť, preto je lepšie vybrať tvrdšie plody, aby sa počas prípravy nerozpadli.

Cesto

Vodu necháme zovrieť a dáme do nej lúhovať čaj. Medzitým všetky suché ingrediencie a studené maslo nakrájané na kocky v mixéri vymiešame na mrveničku. Všetky ostatné tekuté ingrediencie a vychladnutý čaj tiež zmiešame a opatrne prilejeme k suchým ingredienciám. Spojíme iba pár ťahmi.

Torta

Maslo spolu s cukrom necháme na panvici skaramelizovať. Karamel rovnomerne nalejeme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vymazanej maslom.

TIP: Netradične potrieme maslom papier na pečenie z vrchu, aby sa k nemu karamel neprilepil.

Marinované hrušky uložíme na karamel reznou stranou dole a zalejeme cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.

TIP: Či je koláčik hotový, vyskúšame špajdľou, ktorú musíme z cesta vytiahnuť suchú.

Upečenú tortu vytiahneme z rúry a nožom uvoľníme okraje. Vo forme necháme vychladnúť ešte asi 15 minút. Medzitým vyšľaháme mascarpone so smotanou na tuhý krém. Vychladnutú tortu vyklopíme na podnos a opatrne stiahneme papier na pečenie. Dozdobíme krémom a jemne posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    28. marec 2020, 17:48

    Je to genialne, robila som uz dvakrat a vzdy to bolo skvelé ♥️ Raz som urobila s jablkami a rozpravka 🤪😋

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    25. marec 2018, 19:21

    Ak sa rozhodnete upiecť tento koláčik, odporúčam použiť menšie, nie úplne tvrdé hrušky, ale ich jednoducho viac zrezať a dlhšie povariť, aby marináda presiakla aj do nich. Lyžička soli troška prekvapila, ale podčiarkla výraznú chuť cesta. Do karamelu som dala viac cukru a menej masla ako v recepte a podaril sa perfektne:-).

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. august 2017, 17:57

    Mariola bude zo starej skoly, nechajte ju. Aj moja babka bojuje proti veciam, ktore nepozna.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. august 2017, 12:29

    Soľ sa využíva pri vyzdvihovaní chuti. Do všetkého sladkého sa pridáva soľ aby zvýraznila ingrediencie :)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    12. august 2017, 12:10

    Lyžička soli do cesta?????????? To je koláč na slano?

    Odpovedať


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať