Obrátený zázvorový koláč s hruškami
Hrušky
- 4 tvrdšie hrušky
- 200 ml vody
- 300 ml bieleho vína
- 60 g trstinového cukru Belbake
- 40 g čerstvého zázvoru nakrájaného na kolieska
- 2 celé škorice Mikado
- 1 vrecko čierneho čaju
- kôra a šťava z 1 citróna
Cesto
- 100 ml vody
- 2 vrecká čierneho čaju
- 150 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1lyžičky soli Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 70 g studeného masla Pilos
- 90 g javorového sirupu McEnnedy
- 90 g medu Confeira
- 1 vajíčko
- 40 g najemno nastrúhaného zázvoru
Karamel
- 40 g masla Pilos
- 80 g kryštálového cukru Belbake
Na ozdobenie
- 100 g mascarpone Lovilio
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- citrónová kôra
Postup
Potrebujeme
- strúhadlo
- šľahací mixér
- tortovú forma s priemerom 20 cm
- papier na pečenie
Hrušky
Hrušky ošúpeme, pozdĺžne rozrežeme na polovice a vyberieme z nich jadrovníky. Dáme ich variť do zmesi vody, vína, cukru, zázvoru, škorice, čaju a citróna. Varíme asi 15 minút, potom odstavíme a necháme marinovať.
TIP: Hrušky budeme variť, marinovať aj piecť, preto je lepšie vybrať tvrdšie plody, aby sa počas prípravy nerozpadli.
Cesto
Vodu necháme zovrieť a dáme do nej lúhovať čaj. Medzitým všetky suché ingrediencie a studené maslo nakrájané na kocky v mixéri vymiešame na mrveničku. Všetky ostatné tekuté ingrediencie a vychladnutý čaj tiež zmiešame a opatrne prilejeme k suchým ingredienciám. Spojíme iba pár ťahmi.
Torta
Maslo spolu s cukrom necháme na panvici skaramelizovať. Karamel rovnomerne nalejeme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie a vymazanej maslom.
TIP: Netradične potrieme maslom papier na pečenie z vrchu, aby sa k nemu karamel neprilepil.
Marinované hrušky uložíme na karamel reznou stranou dole a zalejeme cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút.
TIP: Či je koláčik hotový, vyskúšame špajdľou, ktorú musíme z cesta vytiahnuť suchú.
Upečenú tortu vytiahneme z rúry a nožom uvoľníme okraje. Vo forme necháme vychladnúť ešte asi 15 minút. Medzitým vyšľaháme mascarpone so smotanou na tuhý krém. Vychladnutú tortu vyklopíme na podnos a opatrne stiahneme papier na pečenie. Dozdobíme krémom a jemne posypeme nastrúhanou citrónovou kôrou.