Pečená hus na červenom víne
- 1 mladá hus
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- 700 ml suchého červeného vína
- 1 hlávka červenej kapusty
- rastlinný olej Promienna
- 3 menšie červené cibule
- 4 bobkové listy Mikado
- celá rasca Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 lyžice medu Confeira
- 100 ml červeného vínneho octu Acentino
- 300 ml vody
- 200 g čučoriedkového džemu Maribel
- 20 g droždia
- štipka kryštálového cukru Belbake
- 350 ml teplého mlieka Pilos
- 600 g polohrubej múky Belbake
- 2 lyžice masla
Potrebujeme
- pekáč s pokrievkou
- mixér s metličkami na miesenie
- kuchynskú utierku
- parný hrniec
- drevenú špajdľu
Pečená hus
Umytú a osušenú hus dôkladne nasolíme a necháme ju cez noc odležať v chladničke. Potom ju opláchneme a osušíme. Hus preložíme do pekáča, pridáme pár vetvičiek čerstvého tymianu a podlejeme 350 ml červeného vína. Pečieme pod pokrievkou vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 3 – 4 hodiny. Po 2 hodinách odstránime pokrievku a hus pečieme ďalej odokrytú dochrumkava. Počas pečenia polievame hus výpekom.
Dusená červená kapusta
Z kapusty odstránime vonkajšie listy, prekrojíme a vyrežeme hlúb. Kapustu nakrájame na tenké pásiky. V hrnci necháme rozohriať trochu rastlinného oleja, na ktorom orestujeme červenú cibuľu nakrájanú na tenké pásiky. Ochutíme bobkovými listami a celou rascou. Keď je cibuľa orestovaná, pridáme nakrájanú kapustu, ochutíme soľou, čiernym korením a premiešame. Pridáme med a červený vínny ocot. Podlejeme vodou a 350 ml červeného vína. Primiešame čučoriedkový džem, prikryjeme pokrievkou a dusíme na miernom plameni približne 45 minút domäkka. Podľa potreby môžeme počas varenia priliať trochu vody.
Domáca parená knedľa
Z rozdrobeného droždia, cukru a 100 ml teplého mlieka si pripravíme kvások. 500 g polohrubej múky zmiešame s pripraveným kváskom, lyžičkou soli a postupne prilievame teplé mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa bude odliepať od stien nádoby. Cesto poprášime múkou, prikryjeme kuchynskou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 20 minút.
Vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a vytvarujeme do tvaru knedle. Poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme ešte 10 minút kysnúť. Medzitým necháme v parnom hrnci zovrieť vodu. Naparovaciu mriežku potrieme kúskom masla a položíme na ňu knedľu. Paríme pod pokrievkou približne 20 minút (počas parenia hrniec neodkrývame, aby knedľa ). Hotovú knedľu vyberieme z parného hrnca, popicháme na viacerých miestach špajdľou a povrch potrieme kúskom masla alebo olejom. Necháme ju chvíľu odstáť a nakrájame.
Servírovanie
Na plytký tanier naservírujeme 3 – 4 kúsky knedle, porciu dusenej červenej kapusty a kúsok pečenej husi. Celé jedlo môžeme poliať husacím výpekom.