Pečené kurča s bylinkami, citrónom a cícerom
- 1 celé kurča
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 hrsť čerstvých byliniek (tymian, šalvia, rozmarín)
- 1 štipľavá paprička alebo čili paprička
- 1 citrón
- bio olivový olej Primadonna
- 200 ml vody
- 250 g suchého cíceru (namočeného cez noc)
- 2 - 3 bokové listy Mikado
- 1 veľká mrkva
- 2 stopky stopkového zeleru
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 g cherry paradajok
- 1 hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok Baresa
- 1 cuketa
- 80 g masla Pilos
- 125 g mladého špenátu
Potrebujeme
- plech alebo zapekaciu misu
- sitko
- panvicu s vyšším okrajom
Postup
Pečené kurča s bylinkami a citrónom
Umyté a osušené kurča dôkladne osolíme a okoreníme. Preložíme ho do zapekacej misy, posypeme nasekanými bylinkami a nasekanou štipľavou papričkou, z ktorej sme odstránili semienka. Na kurča poukladáme plátky citróna, pokvapkáme ho olivovým olejom a podlejeme vodou. Pečieme ho vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1 hodinu.
Cícer so zeleninou
Cícer uvaríme spolu s bobkovými listami domäkka. Soľ pridáme približne v polovici varenia. Uvarený cícer scedíme. Mrkvu, stopkový zeler a cibuľu nasekáme nadrobno. Zeleninu orestujeme na panvici na troche olivového oleja. Osolíme, okoreníme a pridáme nasekaný cesnak. Potom pridáme cherry paradajky, olivy rozdelené na polovice a na menšie kocky nakrájanú cuketu. Keď je zelenina orestovaná dozlatista, pridáme scedený cícer. Ochutíme soľou a korením. Na záver pridáme maslo, špenát a zľahka premiešame.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme cícer so zeleninou a naň položíme porciu pečeného kurčaťa. Jedlo môžeme na záver pokvapkať výpekom.