Pečené vykostené kurča so žemľovou plnkou
- 1 celé kurča
- 1/2 cibule
- 2 lyžice masla
- 100 g moravského údeného Pikok (plátky)
- 150 ml polotučného mlieka Pilos
- 2 kusy pečiva (môže byť aj staršie)
- 2 vajcia
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- soľ Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- mleté čierne korenie
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- 100 ml vody
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
Potrebujeme
- alobal
- pekáč
Plnka
Na rozohriatej panvici krátko orestujeme cibuľu na 1 lyžici masla. Potom pridáme na kocky nakrájané moravské údené. Orestovanú zmes zalejeme mliekom a necháme krátko povariť. Vo väčšej mise zmiešame na kocky nakrájané pečivo, vajcia a nasekanú petržlenovú vňať. Osolíme, okoreníme a pridáme orestované moravské údené s cibuľou. Všetko premiešame a necháme odstáť 10 – 15 minút.
Plnené kurča
Kurča umyjeme a začneme vykosťovať tak, aby sme neporušili kožu. Najprv odrežeme krídla. Potom kurča otočíme a narežeme na chrbte od kostrče po krk. Ostrým nožom odrezávame mäso od kostí smerom k prsiam až k hrudnej kosti. Celá kostra sa potom pekne oddelí a môžeme ju ľahko vybrať. Odrežeme nadbytočnú kožu a vykostíme aj horné stehná. Necháme len spodné stehenné kosti. Kurča zvnútra osolíme, okoreníme a naplníme plnkou. Mäso zabalíme a otočíme. Získame tvar kurčaťa, aký sme mali pred vykostením. Aby sa nerozpadlo, obalíme ho prúžkom alobalu a dáme opatrne do pekáča. Na kurča položíme zvyšok masla a pridáme na kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu. Nakoniec posypeme čerstvým tymianom, osolíme a podlejeme vodou. Kurča pečieme v predhriatej rúre 10 minút pri 190 °C a potom 1 hodinu pri 160 °C.
Servírovanie
Upečené kurča naporciujeme. Podávame so zeleninou a výpekom.