
Pošírovaný losos s paradajkami a bielym vínom
Suroviny
- 1 zväzok mrkvy s vňaťou
- 1 zväzok petržlenu s vňaťou
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 200 ml bieleho suchého vína
- 250 g cherry paradajok
- 400 g krájaných lúpaných paradajok v konzerve Baresa
- zeleninový vývar
- 1 kg filety z lososa
- čerstvá petržlenová vňať
- šťava z ½ citróna
- 2 lyžice masla Pilos
Potrebujeme
panvicu
Postup
Očistenú mrkvu a petržlen nakrájame na hranolčeky. Orestujeme ich na rozpálenej panvici s olejom dozlatista. Ochutíme soľou a korením. Prihodíme na plátky nasekaný cesnak a na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľku. Premiešame a ďalej restujeme. Podlejeme bielym suchým vínom, krátko povaríme a prihodíme na štvrtinky nakrájané cherry paradajky. Prilejeme paradajky z konzervy a zeleninový vývar. Osolíme, okoreníme, premiešame a necháme chvíľu variť. Lososa stiahneme z kože, odkrojíme okraje a nakrájame na porcie. Osolíme, okoreníme. Zelenú časť lahôdkovej cibuľky nakrájame na kolieska. Petržlenovú vňať nasekáme nadrobno. Do panvice k zelenine pridáme plátky lososa. Prikryjeme pokrievkou a varíme cca 3 minúty, podľa hrúbky lososa. Pridáme nasekanú vňať a cibuľku, pokvapkáme šťavou z citróna a prihodíme maslo.
Servírovanie
Pošírovaného lososa servírujeme v hlbokom tanieri. Na záver pokvapkáme olejom.